Den norska webbläsaren Vivaldi har släppts i en ny version. Med nya funktioner ska användaren bli mer produktiv och få mer kontroll över hur de kan använda webben smartare.

Version 2.7 av webbläsaren Vivaldi har fått en rad funktioner för att användaren ska kunna avnjuta sitt webbsurfande ”på sina egna villkor” som leverantören av programvaran uttrycker det. En funktion som gör det möjligt att slå av ljudet i ett fönster eller flik är ett sådant exempel, något som exempelvis också konkurrenten Firefox redan har. Vivaldi gör det dock möjligt att finjustera denna funktion ytterligare. Vivaldi kan använda olika profiler på samma dator vilket är användbart om man är flera hemma eller på jobbet som delar på samma dator där varje användare får sin egna uppsättning inställningar och bokmärken i webbläsaren.

Flash är som bekant dödare än disco men det finns fortfarande intranät och andra äldre webbaserade system och spel som bygger på Flash. Med Vivaldi 2.7 kan du fortfarande använda Flash om du så önskar.

Användare av Macos ska numera ha en betydligt stabilare webbläsare i form av Vivaldi.

Webbläsaren Vivaldi kan laddas ner till Windows XP och Vista i 32-bitarsversioner och Windows 7, 8 och 10 i både 32- och 64-bitarsversioner. Mac-användare som kör Macos version 10.10 eller senare av operativsystemet stöds också samt en rad Linuxdistributioner i både 32- och 64-bitarsversioner samt en experimentell version av Linux som körs på ARM-processorer. Samtliga Linux-versioner finns både Debians- eller Red Hats pakethanterare förutom ARM-versionen som enbart finns för Debians dito.

Mer information och nedladdningslänkar finns på https://www.vivaldi.com.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här