Vill inte använda standardupplösningen

Publicerad

Fråga

Hej! Jag har ett litet problem i Windows 7 som jag inte får någon ordning på. Problemet är som så att jag inte kan få ut någon annan upplösning än den som är standard för min LCD-skärm.

Valen finns, men om jag till exempel väljer 1280x800 så är det enda Windows gör att skapa en "ruta" som är 1280x800 stor med svarta kanter runt. Den skickar alltså fortfarande en 1680x1050 signal till skärmen.

Ett antal sökningar på problemet leder bara till folk som säger att man ska ändra DPI:n istället om man vill ha det större, men det är inte storleken som problemet. Upplösningen 1280x800 stöder på min skärm 75 hertz, men 1680x1050 stöder bara 60 hertz. När det gäller att se på filmer i PAL får man hack i bilden om frekvensen inte är jämnt delbar med 25. Därför tycker jag att det är värt att offra lite skärpa för att slippa en ryckig bild.

Det bästa jag har lyckats med är att "tvinga" skärmen till 75 hertz i Catalyst, men då får jag endast upplösningen 1280x1024, vilket är den högsta möjliga upplösningen som skärmen stöder i 75 hertz. Problemet med den är att det ger ett felaktigt bildförhållande (5:4 på en 16:10 skärm).

Finns det något sätt att tvinga Windows 7 att köra med en viss upplösning? Grafikkortet är ett ATI Radeon ifall det påverkar.

Svar

Alla LCD-skärmar (och plasmaskärmar) är byggda för en viss upplösning, eftersom det är så de fungerar. Alla andra upplösningar ger upphov till oskärpa och andra oönskade effekter.

Men eftersom du är medveten om detta problem skulle jag rekommendera dig att prova programmet PowerStrip. Du hittar det i vår nedladdningstjänst: www.datormagazin.se/frinedladdning/allaprogram/article134310.ece.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

5 kommentarer

Bo: Laddade ned win10, från 8.1 fick en del problem med med nyligen uppdaterad 8.1, var tvungen att backa tillbaka till 8.1 och allt funkade igen, väntar med win 10.

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015