Fråga

God dag, Experten. Kan du hjälpa mig med mina modemproblem? Jag har en bärbar Acer Aspire med inbyggt modem (det står i Enhetshanteraren som Conexant Soft 56K Modem) och jag har oerhörda svårigheter.

Det är svårt att ansluta, uppkopplingen sker med låg hastighet och oftast kopplas man ner efter bara några minuter. Jag misstänkte först telefonledningen, eftersom jag använder modemet enbart på landet, där jag saknar bredband.

Men det visade sig att det fungerar bra med en annan dator och att min dator inte fungerar som den ska någon annanstans heller. Det blir lite bättre om jag byter från Tele2 till en gratistjänst, så det kanske är något problem med Tele 2:s modempool, men problemen finns ändå kvar. Jag blir inte mycket gladare av att få vara uppkopplad i fyra minuter i stället för två.

Jag har provat allt jag kan komma på, uppdaterat drivrutinerna och provat alla möjliga och omöjliga inställningar i uppringningsegenskaperna, modemets egenskaper och serieportens egenskaper. Jag bör väl tillägga att jag kör Windows XP Home. Jag blir snart tokig på det här! Finns det någon lösning?

Svar

Du verkar ju redan ha eliminerat alla de traditionella felkällorna i sådana här fall. Just ute på landet är det ju ofta just telefonledningen som spökar. Så jag gav mig ut och forskade lite på nätet, där jag fann den alldeles förträffliga webbsidan
www.modem-help.com

Mer information, tips, hjälp, sökmöjligheter och länkar om modem och modemproblem lär nog inte finnas någon annanstans. Rörande just ditt modem fanns uppgiften att sådana problem som du lider av kan orsakas av att hårddisken eller CD-läsaren körs i PIOläge i stället för DMA.

Du har inte möjligen märkt att datorn känns lite slö även för övrigt? I så fall skulle alltsammans kunna bero på att Windows låst hårddisken i PIO-läge, vilket enligt Microsoft (http://support.microsoft.com/?kbid=817472 ) kan inträffa efter upprepad användning av viloläge (vilket ju är vanligt med just bärbara datorer).

Orsaken är att IDE-ATAPI-drivrutinen (Atapi.sys) efter upprepade timeouter eller CRC-fel sänker kommunikationshastigheten från det högsta DMA-läget till stegvis lägre sådana, och slutligen till PIO-läge.

Alltsammans finns utförligt och ganska obegripligt beskrivet i den nämnda kunskapsbasartikeln, men den enklaste utvägen i ditt fall verkar vara följande:

Öppna Enhetshanteraren och expandera ”IDE ATA/ATAPI-styrenheter”. Dubbelklicka på ”Primär IDE-kanal” och gå till fliken ”Avancerade inställningar” i egenskapsfönstret. Kontrollera ”Aktuellt överföringsläge” för båda enheterna. Om det står PIO-läge i fältet har du just detta problem. Du kan även kontrollera den sekundära IDE-kanalen på samma sätt, om det skulle vara CD-enheten som är drabbad, vilket dock är mindre troligt.

Stäng egenskapsfönstret och gå tillbaka till Enhetshanteraren. Högerklicka på den felaktiga IDE-kanalen och välj helt enkelt Avinstallera. Starta om datorn efter avinstallationen, så installeras kanalen automatiskt på nytt. Kontrollera i egenskapsfönstret igen. Aktuellt överföringsläge bör nu vara ”Ultra DMA Mode 5” – och förhoppningsvis är dina modemproblem borta.

Inte ett helt logiskt ställe att felsöka på, så jag förstår att du inte hittat det.

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här