Sju tungviktare inom teknikindustrin har inlett ett samarbete kring utveckling av 32-nanometersprocessteknik. Huvudsyftet med alliansen är att sänka utvecklingskostnaderna.

I samarbetsalliansen som ska utveckla teknik för produktion av elektroniska kretsar med fler transistorer än någonsin tidigare, ingår AMD, Chartered, Freescale, IBM, Infineon, Samsung och Toshiba.

De sju företagen har enats om att gemensamt utveckla och producera elektroniska kretsar med 32-nanometersteknik till och med 2010. Utvecklingsprocessen för ny tillverkningsteknik är extremt kostsam, och de samarbetande företagen kommer att dela på kostnaderna för utvecklingen av de olika byggklossarna till 32-nanometerskretsar.

Kretsar tillverkade med 32-nanometersteknik kan innehålla över en miljard transistorer och de kan användas i allt från minnen, grafikkort och datorkomponenter till spelkonsoler.

När utvecklingsfasen väl är avslutad, kommer de sju samarbetande företagen att var och en ta fram sina egna 32-nanometerskretsar och bli konkurrenter på marknaden, påpekar en branschanalytiker.

Av: Mats Andersson

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här