Sedan Lenovo medgivit att de levererat konsumentdatorer där annonsprogrammet Superfish avsiktligt installerats drar nu missnöjda kunder företaget inför domstol.

En grupptalan väcktes i USA i slutet av förra veckan mot både Lenovo och Superfish, där båda företagen anklagas för bedrägliga affärsmetoder och för att åtgärden gjort Lenovos datorer sårbara för skadlig kod och angrepp

Stämningen lämnades in efter att Lenovo medgivit att Superfish varit förinstallerat på vissa konsumentdatorer. De bärbara datorer som drabbats av Superfish inkluderar icke-Thinkpad-modeller såsom G-serien, U-serien, Y-serien, Z-serien, S-serien, Flex, Miix, Yoga och E-serien.

Lenovo har i ett försök att göra en pudel publicerat ett verktyg för att ta bort Superfish och alla tillhörande certifikat. Det kan laddas ned från företagets supportsidor. Även flera större antivirustillverkare, som Microsoft och Mcafeee, ska ha uppdaterat sina produkter med verktyg för att avlägsna Superfish.

Superfish själva hävdar i ett uttalande att alla uppgifter om faran med deras program är felaktiga och vilseledande, och att mjukvaran inte utgör någon som helst säkerhetsrisk. Ironiskt nog utfärdade United States Computer Emergency Readiness Team samtidigt en varning för programmet.

Föregående artikelProgramtips: Deepsound 1.5
Nästa artikelSamsung köper Looppay
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här