Fråga

Jag ska byta webbhotell och har två domäner. Till dessa har jag ett antal e-postadresser som jag använder IMAP på.

Frågan är om jag behöver göra någon form av säkerhetskopiering då jag byter webbhotell eller om allt ligger kvar lokalt och sedan synkas med servern?

Om jag ska säkerhetskopiera – hur gör jag då? Vissa av e-postkontona är till vänner, så de har jag inte direkt kontroll över.

Anders Olausson

Svar

Jag är tyvärr inte säker på att det är så enkelt. När du ansluter till den nya servern är den tom på e-postmeddelanden, vilket innebär att din lokala e-postklient mycket riktigt kommer att synkronisera. Men den gör det genom att ta bort alla meddelanden som finns lokalt, eftersom det är servern som har överhöghet.

Säkerhetskopiering skulle jag definitivt rekommendera, eftersom någonting alltid kan gå snett. Du nämner inte vilken e-postklient du använder, så jag förutsätter Outlook. Använd programmets exportfunktion för att exportera all e-post till en pst-fil.

Eventuellt går det att använda denna säkerhetskopia för att återställa e-posten sedan du bytt till den nya leverantören. Det du återställer måste i så fall kopieras till inkorgen. Jag har dock aldrig provat detta, så du gör det på egen risk. Den rekommenderade metoden som återfinns överallt på internet är följande.

Se till att du har både den gamla och den nya leverantören under en period. Sätt upp ett e-postkonto i Outlook för den nya leverantören som är identiskt med det gamla – samma adress, samma lösenord och så vidare.

Beroende på om DNS:en redan propagerat till den nya internetadressen eller inte måste du ändra ett av kontona till IP-adress i stället för domänadress. När du har båda kontona igång och fungerande, flytta posten manuellt från det gamla till det nya genom att dra över mapparna. Sedan kan du ta bort det gamla kontot.

De konton som du inte kan hantera själv måste du nog skaffa dig kontroll över, eller se till att vännerna förstår proceduren.

 

 

Föregående artikelSnabbsnurrande hårddisk
Nästa artikelProgramtips: Permadelete 0.52
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

  1. Tack för svaret.
    Det blev alternativ två – ha konto hos båda leverantörerna samtidigt och flytta mailen emellan.

    • Jag skulle vänt mig till supporten på det nya webbhotelet och frågat. När jag läser på Loopias suport sidor så har de en guide hur man flyttar ett konto ungefär som det beskrivs i svaret. Men när jag loogar in på Beniros Webmial och kollar under inställningar där så fins där en flik där man kan importera ett IMAP konto från en extern server.
      Om det nya webhotelet har någon liknade funktion så skulle det ju vara det enklaste.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här