Samsung Galaxy Book 2 med ARM-processor och Windows

Med den senaste versionen av Visual Studio följer möjligheten att utveckla 64-bitsapplikationer till Windows för ARM-processorer.

Det är nu något år sedan Microsoft annonserade Windows 10 för ARM-processorer. Det finns i dag ett antal produkter på marknaden, som exempelvis den nyligen utkomna Samsung Galaxy Book 2. En av nackdelarna med systemet, en variant av Windows 10 S, har hittills varit att det endast kunnat köra 32-bitsappar.

Detta har gällt även inhemska ARM-applikationer för Windows 10 och dessutom har x86-applikationerna alla varit emulerade för att köra på ARM-hårdvara. Det sistnämnda betyder mer trög prestanda för vanliga Windows 10-appar på Windows-baserade ARM-enheter.

I samband med att man för några dagar sedan släppte version 15.9 av Visual Studio meddelade Microsoft också att det nu går att utveckla 64-bitsappar till Windows 10 för ARM. Förutom att kunna bygga 64-bitsversioner med den nya Visual Studio har utvecklarna nu också fått möjlighet att kompilera om både UWP-appar (Universal Windows Platform) och C ++ Win32-program för att köras naturligt i denna version av Windows.

Enligt Microsoft innebär detta att applikationerna kan dra full nytta av processorkraften i dessa enheter. Företaget noterade också att även de mer kraftfulla andra generationens datorer av denna typ som använder en Qualcomm Snapdragon 850-processor bör erbjuda en mycket bättre upplevelse i kombination med 64-bitsapplikationer.

Detta beror dock i stor utsträckning på hur snabbt utvecklarna kan kompilera om sina x86-program, om de alls gör det. När allt kommer omkring går det ju fortfarande att hitta program för vanliga Windows som inte finns i 64-bitsversioner.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här