Fråga

Det luktar bränt från min stationära dator. Samtidigt har ljudet slutat fungera. Jag trodde att det inte fanns något särskilt ljudkort, utan att det var integrerat på moderkortet.

Därmed är det väl stor risk att det inte bara är ljudet som är/kommer att bli skadat. Vad råder ni mig att göra?

Bengt Karlsson

Svar

Ja, med mycket stor sannolikhet har du integrerat ljud på moderkortet. Att det luktar bränt är naturligtvis inte bra och jag skulle undvika att använd datorn tills felet identifierats.

Du måste naturligtvis öppna datorn. Gå sedan över hela moderkortet och andra komponenter med både näsan och ett förstoringsglas. Ett vanligt fel på moderkort som blivit lite till åren är att kondensatorerna överhettas och ger upp.

Elektrolytkondensatorer är stående komponenter, som små rör som sticker upp från moderkortet. Om toppen är brun och bubblar uppåt, kanske till och med har sprängts och läcker vätska, måste antingen komponenten eller hela moderkortet bytas.

Det finns förstås annat som kan lukta bränt i en dator, andra komponenter eller anslutningar som glappar. För mycket damm på fel ställen kan också ge upphov till brandlukt. Med datorn öppen kan du slå på den en kort stund och med hörsel, syn och luktsinne försöka upptäcka varifrån det kommer.

Åtgärden beror ju sedan på problemet. Om det är något som är enkelt att byta kan du ju göra det. Annars är det nog som sagt nytt moderkort eller ny dator som gäller.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här