Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Det finns en kategori av enheter där den mekaniska lagringen fortfarande härskar – NAS. Datormagazin har testat Toshiba N300, den japanska elektronikjättens svar på WD Red och Seagate Ironwolf.

Dagens hårddiskmarknad kretsar kring tre stora aktörer, där Toshiba är den primära konkurrenten till WD och Seagate. För såväl konsumenter som företag har användningen av mekanisk lagring skiftat från att tidigare ha varit primär lagring i alla typer av datorer till att i första hand användas till arkivering och masslagring. Denna gång granskar vi ett av Toshibas flaggskepp för just NAS-marknaden, nämligen den version  av N300 som rymmer åtta terabyte.

 

NAS-optimerad hårddisk

Toshiba N300 8TB använder det traditionella 3,5-tumsformatet och har skivor som roterar i 7 200 varv per minut. Detta i kontrast till hårddiskar med skivor som roterar med 5 400 varv per minut. Den sistnämnda varianten främjar lägre ljudnivå i utbyte mot sämre prestanda. Dock är N300 inte en överdrivet högljudd hårddisk, men den kommer att märkas av på maxvarv.

Toshiba har utrustat N300 med sensorer som ska övervaka vibrationerna i hårddisken och anpassa motorns drift därefter. Tanken är att på så sätt maximera hårddiskens livslängd, då NAS- och serverdiskar bör kunna vara aktiva dygnet runt. Hårddiskens firmware har även skräddarsytts för användning tillsammans med en eller flera andra hårddiskar i en RAID-lösning. Då vi endast hade ett exemplar till vårt förfogande fanns det dock ingen möjlighet att testa detta i praktiken.

 

Imponerande sekventiell prestanda

Som ett första prestandatest undersöker vi den teoretiska maxhastigheten med vilken vi kan läsa data från hårddisken. Det gör vi med hjälp av Iometer 1.1 och testdata som är lagrade i en sammanhängande sekvens på enheten. Toshiba N300 levererar i genomsnitt 250 megabyte per sekund (MB/s), vilket är något högre än vad som utlovas i specifikationerna. Som jämförelse klarar Seagate Ironwolf 10 TB av 232 MB/s och WD Red 8 TB klarar 181 MB/s.

När vi vänder på dataströmmen och skriver kontinuerligt till hårddisken, blir siffran för N300 densamma – 250 MB/s i genomsnitt. Prestandan är även i princip oförändrad hos konkurrenterna, där Seagate Ironwolf presterar 231 MB/s och WD Red 180 MB/s.

Slumpmässiga data är en betydligt mer krävande uppgift för mekaniska hårddiskar, och det visade sig heller inte vara  denna enhets starkaste sida. Läsning med ett ködjup på tre operationer (QD3) klarades av med 303 iops. Det är 44 iops lägre än Seagate Ironwolf 10 TB och 14 iops mer än WD Red 8 TB.

Skrivning av slumpmässiga data, även här med ett ködjup på tre operationer, gav dock bättre prestanda än vid läsning av samma datatyp. Genomsnittet för Toshiba N300 8 TB blev 444 iops. På denna punkt presterar dock Seagate Ironwolf 10 TB hästlängder bättre med sina 640 iops. WD Red 8 TB ligger i sin tur på 407 iops i samma test.

En hårddisks effektförbrukning påverkar kanske inte elräkningen i så stor  skala, men den kan även säga något om värmeutvecklingen. Den senare kan i sin påverka andra komponenter i systemet. Enhetens totala energiförbrukning mättes vid uppspelning av en tung, fördefinierad belastning med inspelat produktionsarbete. Toshiba N300 8 TB konsumerar totalt 48 146 joule, 63 procent mer än Seagate Ironwolf och 18 procent mer än WD Red 8 TB.

 

För hemmet eller kontoret

Toshiba N300 är inte snabbast i samtliga deltester, men den imponerar under många av de belastningar som är relevanta just för en NAS-hårddisk. Den är snabbare än Seagates betydligt dyrare Ironwolf-modell vid sekventiella överföringar, vilket vid masslagring är vanligare än slumpmässiga överföringar. Den närmaste konkurrenten sett till prislappen, WD Red, får i sin tur se sig slagen i alla prestandatester.

Det kanske största frågetecknet är energiförbrukningen, som skenar förbi konkurrenterna vid tung belastning. Vi såg inga indikationer på att den ger upphov till värmeproblem, men för dig som sätter energieffektivitet i främsta rummet kan det vara värt att ha i åtanke.

Prislappen ligger i skrivande stund på cirka 2 900 kronor, vilket är ungefär 100 kronor mer än för en WD Red i motsvarande storlek. När även prislappen beaktas finner vi att N300 8 TB är en välpresterande hårddisk som är väl värd en rekommendation. Den platsar i en NAS-enhet i hemmet eller på kontoret.

Av Carl Holmberg

Test: Toshiba N300 8TB
5 / 6 Betyg
För
Mycket bra sekventiell läsprestanda, prisvärd.
Emot
Hög effektförbrukning.
Rekommenderas till
En prisvärd hårddisk för användning i NAS-enheter i hemmet eller på ett mindre kontor.

Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.com

Cirkapris: 2 900 kr inkl. moms, 2 300 kr exkl. moms

Lagringskapacitet: 8 terabyte

Format: 3,5 tum

Gränssnitt: SATA 6 Gb/s

Rotationshastighet: 7 200 rpm

Cache: 128 MB

Garanti: 3 år (med 180 TB skrivning per år)


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här