Fråga

Hur gör jag en säkerhetskopia i Windows 10?

Einar Jose

Svar

Det finns många olika sätt och massor med mjukvara för ändamålet som du kan hämta på nätet. Se www.datormagazin.se/programtips.

Men det går också alldeles utmärkt att använda enbart vad som finns inbyggt i Windows. Det finns i grunden två typer av säkerhetskopiering. Den första och viktigaste är att kopiera dina data – foton, filmer, dokument med mera. Det är sådant som du aldrig kan återställa om något skulle gå åt skogen och kopieringen bör göras ofta.

Windows och alla dina program kan du alltid installera igen, även om det innebär en del besvär. Men du kan lösa även detta genom att någon gång emellanåt göra en avbild av hela systemdisken.

Ett bra sätt att se till att dina data blir regelbundet kopierade är att använda Filhistorik i Windows 10. Öppna Inställningar och välj ”Uppdatering och säkerhet”. Gå till Säkerhetskopiering. Sätt reglaget vid ”Säkerhetskopiera mina filer automatiskt” i läge På. Klicka sedan på ”Fler alternativ”.

Du kan nu välja hur ofta kopiering ska göras, vilka mappar som ska kopieras och var filerna ska sparas. Sedan kan du lugnt jobba vidare med dina dokument. Skulle någon fil bli skadad, högerklicka på den i Utforskaren och välj Egenskaper. På fliken ”Tidigare versioner” kan du se alla tidigare sparade versioner och välja att återställa dem.

Vid säkerhetskopiering bör alltid några versioner behållas för att motverka att friska filer skrivs över av skadade, vilket filhistoriken gör. Enda problemet är att den sparar okomprimerat, vilket innebär att det kan gå åt en del utrymme. I gengäld är det lätt att återställa enskilda filer.

För att skapa en avbild av hela systemdisken, öppna Inställningar och välj ”Uppdatering och säkerhet”. Gå till Säkerhetskopiering och klicka på ”Gå till säkerhetskopiera och återställ (Windows 7)”. Bry dig inte om det där med Windows 7.

Klicka på ”Skapa en systemavbildning” till vänster. Välj var du vill spara, klicka på Nästa och sedan på ”Starta säkerhetskopiering” och låt det ta sin lilla tid.

Nästa fråga är var du ska spara. Lämpligt är till exempel en NAS eller en extern hårddisk. Har du tillgång till någon bra molnlagring med tillräckligt utrymme är det också en bra lösning.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här