Fråga

Det är dags att byta ut min gamla dator, köpt 2011. Den fungerar fortfarande helt OK och används minst tre-fyra timmar varje dag. Det är en HP med Intel i5 processor. Frågan när jag ska välja processor är vad jag ska ta hos AMD som motsvarar Intel i5? Är det någon skillnad mellan AMD och Intel?

Stig

Svar

Det här med processorer från olika tillverkare är lite som religion – ungefär som Mac eller Windows. De flesta som använt en sort byter inte gärna när det blir dags att välja processor igen. Själv tillhör jag Intel-lägret, så jag kanske inte är rätt person att svara…

Men i själva verket är skillnaden inte så stor, särskilt inte för en ”vanlig” användare, som inte kommer att märka någon egentlig skillnad.

AMD har legat lite efter ganska länge, men just nu går det bra för dem och de säljer betydligt fler processorer än Intel. Så här skriver Techradar:

– Alla som har följt den hårda striden mellan Intel och AMD så nära som vi har vet förmodligen redan att AMD och Intel traditionellt har tävlat på olika löparbanor. Där Intel har fokuserat på högre klockhastigheter och effektivitet, har AMD traditionellt satsat på höga kärnantal och hög flertrådig prestanda.

I mellanklassen tror jag att AMD prismässigt ligger bäst till, till exempel med Ryzen 7. Du berättar inte hur du använder datorn, men jag tror att en Ryzen 5 eller kanske till och med 3 skulle vara tillräcklig.

Men jag tycker nog egentligen inte att du behöver bekymra dig så mycket alls. Köp den dator du vill ha, oavsett vilket processormärke som sitter i den.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här