Fråga

Jag har en ny Windows 10-dator. Den har Microsoft Office förinstallerat, men utan aktivering. När jag klickar på exempelvis en .docx-fil startar Word, men kräver följaktligen aktivering.

Jag har installerat Microsoft Office 2010, vilket fungerar bra med en produktnyckel som jag hade sedan tidigare. Nu vill jag inte att den förinstallerade versionen av Word ska starta utan i stället 2010-versionen. När jag försöker ändra defaultprogram hittar jag inte 2010-versionen där. Hur löser jag detta?

Inge Eriksson

Svar

Det är vanligt med förinstallerade versioner som fungerar i några månader innan det krävs betalning. Det är sådant som kallas bloatware.

Det borde vara så enkelt som att avinstallera den senare versionen av Microsoft Office. Om du går in på ”Appar och funktioner” i inställningarna bör du hitta båda och kan välja att avinstallera den ena. Om det på något sätt förstör funktionen hos Office 2010 kan du göra en reparationsinstallation (det valet finns om du försöker göra en installation när produkten redan är installerad).

Om det inte går att avinstallera kan kanske ha glädje av Microsofts supportverktyg för avinstallation. På sidan finns också utförliga avinstallationsinstruktioner.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här