Vi testar Xiaomi Mi 10 och Mi 10 Pro. Två riktigt bra modeller som med bra batteritid och imponerande kameralösning passar alla inom respektive prisklass.

Xiaomi är ett av flera företag som visar att det går att bygga ett globalt företag på relativt kort tid. Bolaget grundades så sent som 2010 och har under det gångna decenniet etablerat sig som ett av de främsta teknikbolagen inom både mobiler och olika smarta enheter. Denna gång har vi tittat närmare på två av företagets senaste flaggskeppsmobiler Mi10 och Mi10 Pro, där namngivningen inte är lika återspeglande av enheternas respektive funktioner som det brukar vara. Både mobilerna har sina styrkor och svagheter.

Tvillingspecar

Vi börjar med att gå igenom de delar som är identiska för de båda modellerna och börjar här med de yttre specifikationerna. Telefonerna mäter 162,6 x 74,8 x 8,96 millimeter och väger 208 gram. De har en AMOLED-skärm på 6,7 tum som jobbar med en upplösning på 1 080 x 2 340 pixel (386 ppi). Skärmen har en ljusstyrka på 800 nit, en uppdateringsfrekvens på 90 hertz och ett färgomfång som har 100% DCI-P3-, sRGB- och NTSC-täckning. Dessutom får vi stöd för HDR10+ vilket sammantaget ger oss en otroligt bra skärmupplevelse oavsett om vi surfar, ser på film, spelar spel eller något annat. Färgåtergivningen är otroligt levande med tydlig svärta och perfekt kontrast och även följsamheten vid snabb skärmväxling är mycket bra. Att färghanteringen ligger i topp märks även då båda modellerna ger ett Delta E-värde under 1,1. Dessutom såkan vi aktivera TÜV Rheinland-läge för svagt blått ljus.

Mi 10 och Mi 10 Pro har även samma kameralösning. I skärmens övre vänstra kant hittar vi en kamera på 20 megapixel som bland annat har stöd för HDR och flera AI-baserade funktioner. Både bilder och filmer som produceras med denna lins blir riktigt bra, men utan att utmärka sig något extra.

Snabbladdning kompenserar för det mindre batteriet i Mi 10 Pro

Telefonerna är 5G-kompatibla och har en Nano SIM-kortplats. De har även stöd för Wi-Fi 6 via 8×8 MU-MIMO och Bluetooth 5.1 med Qualcomm Truewireless Stereo Plus. Båda mobilerna kommer med dubbla högtalare, en uppe och en nere, vilka drivs av sju magneter och kan justeras i femton nivåer. Ljudet är bra, till och med riktigt bra, faktum är att det ligger i topp tre till fem av alla mobiler vi testat. Framför allt gäller detta Pro-modellen som faktiskt har en lite större högtalarkammare. Det ger inte någon större inverkan vid normal ljudnivå, men när vi kliver över 50 procent börjar det märkas och vid maximal ljudnivå glänser Pro helt klart lite extra.

Stereoljud
Mi10 och Mi10 Pro har ett mycket bra ljud där den senare imponerar lite extra

Men då tänker du så klart, hur kan Pro-modellen ha en större högtalarkammare när telefonerna har samma yttermått? Svaret är enkelt. Mi10 Pro har nämligen ett aningen mindre batteri, 4500 milliamperetimmar jämfört med 4780 milliampertimmar för Mi10. Vad innebär då detta i verkligheten? Jo, vid våra batteritester av blandad användning räcker batteriet i Pro cirka 13 timmar och 45 minuter och för Mi10 så klarar vi oss cirka 52 minuter längre. En markant skillnad.

LÄS OCKSÅ – Test: Xiaomi Mi Note 10

För att delvis kompensera detta har Pro stöd för hela 50 watts trådansluten snabbladdning, vilket ska jämföras med 30 watt för standardmodellen. Detta innebär att vi laddar en tom Pro-mobil till 78 procent på bara 30 minuter. För att detta ska vara möjligt krävs att vi använder den medföljande 65 watts laddaren.

Båda modellerna har stöd för snabbladdningsprotokollet QC4.0+/PD 3.0 och 30 watts trådlös laddning.

Topprestanda med olika fokus

På insidan hittar vi Qualcomms senaste processor i form av Snapdragon 865 som är baserad på Kryo 585 och 7 nanometers processteknik. Till denna får vi Adrenos 650-grafikprocessor, åtta gigabyte LPDDR5 RAM och 256 gigabyte UFS 3.0-lagring. Mi10-modellen finns även med 128 gigabyte lagring.

Ingen av modellerna har dock stöd för utökad lagring via mSD-kort vilket är klart synd och det hade i vissa lägen varit intressant med lite mer RAM, i varje fall för Pro-modellen. För att hantera värmeutvecklingen när mobilerna belastas maximalt är båda utrustade med VC-vätskekylning vilket innebär en stor ångkammare plus 6 grafitlager och en värmeöverföringsgel vilket tillsammans ska minska processortemperaturen med över 10 grader jämfört med referensdesignen.

Vi har inte mätt temperaturen men kan konstatera att ingen av telefonerna blir överdrivet varma.

Qualcomm 865
Båda modellerna baseras på Qualcomms 865-processor med integrerad 5G-anslutning.

Vi kommer så till den viktiga kameradelen och här hittar vi den stora skillnaden mellan telefonerna. För trots att de till det yttre ser väldigt lika ut har de helt olika lösningar och inriktningar. I grunden använder båda Samsungs ISOCELL Bright HMX-sensor baserad på en stor 1/1,33 tum stor sensorstorlek och ett bländartal på f/1,69. Men i Pro-modellen använder Mi en åtta-elements-lins medan basmodellen använder en lite vanligare sju-elements-dito.

Sedan blir skillnaderna än större. Pro-enheten har ett porträttobjektiv med två gångers optisk zoom och f/2.0 med en upplösning på 12 megapixel. Den saknar dock optisk bildstabilisering.

ANNONS: Så mycket kostar Mi 10 och Mi 10 Pro på Webbhallen

Kameran kompletteras med ytterligare en telefotolins i form av en åtta megapixel-sensor med bländartal f/2,0, optisk bildstabilisering och upp till tio gångers hybridzoom. Slutligen får vi en 117 graders ultravidvinkel med f/2,2 på 20 megapixel vilket inte är lika imponerade, men här får vi däremot integrerad autofokus.

Bredare vidvinkel i Mi 10

Mi 10 har som sagt en annan approach och använder en 13 megapixels, lite bredare, 123 graders ultravidvinkel som däremot har ytterligare ett lite sämre bländartal på f/2,4. Till denna får vi dubbla två-megapixel-sensorer. En djupsensor, vilken primärt används vid porträttläge, och ett makroobjektiv. Båda med ett bländartal på f/2,4.

Båda mobilerna använder sig av Qualcomms Spectra 480 ISP för extremt snabb bildtagning och AI 2.0 för automatisk pixelnivåoptimering och AI-baserade fotofunktioner. Detta ger oss i båda fall riktigt bra bilder med framför allt ett bra dynamiskt omfång och levande, äkta, färger och en bra vitbalans. Men då Pro har en större bländare på merparten av linserna såger denna, i kombination med bättre telelinser, oss en betydligt bättre helhetslösning som även lämpar sig rikligt bra för nattfotografering. Vi placerar in Mi 10 Pro någonstans före Samsungs senaste 20 Ultra och senaste Iphone 11 Pro Max, men under Huawei P40 Pro. Mi 10 placerar vi i ungefär samma spann som Oneplus 8 Pro och Samsung S20+.

Mobilerna stödjer även filmande i 8K

Vi uppskattar filmmöjligheterna i båda telefonerna som i kombination med åtta inbyggda klassiska filmfilter och bakgrundsoskärpa i realtid och andra AI-baserade funktioner gör att vi kan skapa mer professionella lösningar utan någon direkt förkunskap. Mobilerna stödjer även filmande i 8K vilket kan kombineras med en speciellt pro-läge för förbättrad kontroll.

Ny version av MIUI

Båda mobilerna använder sig av skaloperativet MIUI 11 vilket, precis som alla andra skal-OS, både är älskat och hatat beroende på tycke och smak. Utan att lägga någon värdering åt något håll kan vi bara konstatera att Mi har optimerat gränssnittet ytterligare och drar i allt större utsträckning nytta av fler AI-funktioner inom mer eller mindre alla aspekter, och trots att det är en viss inlärningskurva för att hitta alla inställningar med mera så måste undertecknad helt klart säga att det är värt att titta närmare på. Sammantaget får vi här två riktigt bra mobiler där prisskillnaden väl motsvarar det mervärde som Pro-modellen ger.

SPECIFIKATIONER

Mi 10 Mi 10 Pro
Tillverkare Mi, www.mi.com
Cirkapris 7 669 kr 10 998 kr
CPU Qualcomm Snapdragon 865
GPU Adreno 650
RAM 8 GB LPDDR5
ROM 256 GB UFS 3.0
Frontkamera 20 MP
Bakre kamera 108 + 13 + 2 +2 MP 108 + 8 + 12 + 20 MP
Skärm 6,67 tum AMOLED
Upplösning 2 340 x 1 080 pixel
Ljusstyrka 800 nit
Uppdateringsfrekvens 90 Hz
Batteri 4 780 mAh 4 500 mAh
SIM 1 st nano-SIM
Trådlöst Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.1
Mått 162,5 x 74,8  x 8,96 mm
Vikt 208 g

 

Xiaomi Mi 10 och Mi 10 Pro
5 / 6 Betyg
7 669 / 10 998 krPris
För
Hög konstruktionskvalitet, bra skärm, mycket bra integrerat ljud, bra kameralösning där Pro glänser lite extra och tillhör det absoluta toppskiktet, snabb laddning, bra Wi-Fi, bra batteritid/-hantering.
Emot
Ingen modell stödjer extra lagring, Pro-modellen kunde i vissa lägen dra nytta av mer RAM.
Rekommenderas till
Xiaomi presenterar två riktigt bra modeller som med bra batteritid och imponerande kameralösning passar alla inom respektive prisklass.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här