Med RTX 3060TI Gaming Pro bjuder Gigabyte på klart prisvärd gaming i upp till WQHD-upplösning som även matchar RTX2080 Super.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Vi har vi flera tillfällen pratat om storheten och den enorma prestanda som Nvidias RTX 3XXX-serie levererar. Denna gång testar vi ett av seriens ingångskort i form av Gigabytes 3060TI Gaming Pro som är ett fullstort men förhållandevis slimmat kort. Det mäter 286 x 115 x 51 millimeter vilket gör att det troligen kommer att passa även i chassin som bara har två kortplatser.

Välkyld överklockning

RTX3060 TI baseras på andra generationens RT- och tredje generationens kärnor och kommer med totalt 4 868 cuda-kärnor. Kortet jobbar med en basfrekvens på 1,41 gigahertz vilken fabriksöverklockats till 1,77 gigahertz, vilket ska jämföras med referensdesignens boostfrekvens på 1,67 gigahertz. Till detta får vi åtta gigabyte GDDR6-minne som använder 256 bitars minnesbuss vilket ger en minnesbandbredd på 448 gigabyte per sekund.

Stabil bakplatta med luftgenomsläpp
RTX 3060TI Gaming OC Pro har en stabil bakplatta med luftgenomsläpp för effektivare kylning.

För att skapa bästa tänkbara kylning utan att kortet blir för högljutt använder Gigabyte en bakplåt där den sista cirka 15 procenten av plåten har ett genomsläpp för luften som kommer från fenor och fläktar. På samma sätt hittar vi rejäla öppningar och luftgenomgångar längs kortets ovan-, och bottensida. För att effektivt fördela värmen över hela kortets yta så ansluter GPU:n och VRAM via en större platt kylfläns och multipla värmeavledningsrör ut i en förhållandevis smal, näst intill heltäckande fenbaserad fläns.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Tyst och trevligt

Hela detta paket har sedan klätts in med en svart sköld som ramar in enhetens tre så kallade 3D-fläktar vilka har en unik ”3D-taggad” mönstring som ska optimera luftflödet. Dessutom använder de tre fläktarna på 80 millimeter en alternativ rotation där den mittersta fläkten roterar åt motsatt håll jämfört med de båda yttre, vilket i sin tur ger mindre resonans. Som vanligt på dagens grafikkort använder även RTX 3060TI Gaming OC Pro ett mer passivt läge där fläktarna bara varvar upp när kortets värmeutveckling sticker iväg. Men oavsett vilket måste vi säga att kortet, även i full belastning, är tystare än vi förväntat oss och vid normal omgivning hörs det aldrig.

LÄS OCKSÅ – Test: Gigabyte RTX 3060 GAMING OC

På ovansidas inre kant finns en enklare RGB Fusion 2-baserad lösning bestående av texten Gigabyte med ett streck under. Vi kan någonstans tycka att det antingen vore bättre att plocka bort RGB-delen helt, eller göra någonting mer spektakulärt med den, vilket i detta fall kunde omfattat olika zoner och hela kortets långsida.

RTX 3060Ti Gaming OC Pro levererar imponerade prestanda

Vi ansluter kortet via PCIe Gen 4 och det drivs av en P8- och en P6-anslutning. Rekommenderad PSU-effekt är 650 watt, men beroende på CPU-val och överklockning fungerar det med största sannolikhet även med ett 550–600 watts aggregat. I mitten av kortets ovansida finns även en minimal lite-switch. Denna är kopplad till kortets Bios där vi har två lägen: ett överklockningsläge vilket är standard och där enheten jobbar med maximal frekvens och ett tyst läge där boostfrekvensen är sänkt vilket ger en lägre värmeutveckling och en i det närmaste helt tyst kylning.

Begränsad RGB
Kortets RGB-integration kunde varit lite mer omfattande.

På utsidan har Gigabyte placerat samtliga anslutningar i en rad. Dessa består av dubbla HDMI och dubbla DP där vi även kan använda alla utgångar samtidigt med en maximal upplösning på 8K.

Hur snabbt är det egentligen?

Vi kommer så till kortets prestanda och värt att tänka på är att samtliga resultat är baserade på fabriksöverklockningen. Kortet stöder även, trots att det inte är ett Aoruskort, den mycket lättanvända Aorus-motorn för att i realtid och med full kontroll justera klockfrekvenser, spänningsmatning, fläktar med mera samtidigt som vi kan följa värmeutvecklingen steg för steg.

Vi körde samtliga tester i 1 920-, 2 560- och 3 840-upplösning för att få en så bred bild av kortets prestanda som möjligt. Först ut var Metro Exodus där vi nådde följande resultat; 94, 75 och 45 bilder per sekund, FPS. Vi fortsätter med lite mindre krävande Resident Evil 3 där vi når hela 185 FPS (högre än 2 080TI), 135 FPS samt 70 FPS. Då vi under testet även hade tillgång till en flygcockpit så testade vi 2020 års version av Microsoft Flight Simulator med följande resultat 49 FPS, 44 FPS och 26 FPS.

Vi fortsatte sedan med DMark Firestrike (Ultra) samt 3DMark Time Spy vilka gav 7 553 poäng respektive 12 289 poäng. Lite för skojs skull testade vi även kortets renderingskapacitet via Vray, vilket i första hand var för att se hur kortet står sig mot tidigare generation. Här nådde vi 443 vilket ska jämföras med 339 för ett 2080TI på samma enhet.

kortet klarar sig riktigt bra för olika former av grafiskt arbete på ett helt annat sätt än tidigare ingångsmodeller gjort

Sammantaget ger detta oss ett grafikkort som verkligen glänser i 1 920-upplösning där det många gånger är snabbare än till och med föregående series 2080TI-kort. Även i 2560 får vi en grymt bra spelupplevelse sett till prislappen och det är först när vi närmar oss lirade i 4K-upplösning som kortet inte riktigt hänger med, i varje fall inte när det gäller de mer krävande spelen. Värt att poängtera är även att kortet klarar sig riktigt bra för olika former av grafiskt arbete på ett helt annat sätt än tidigare ingångsmodeller gjort.

Gigabyte RTX 3060TI Gaming OC Pro
5 / 6 Betyg
5 779 krPris
För
Hög prestanda för pengarna, dual Bios, svalt och tyst, relativt smalt, bra mjukvara, stabil konstruktion.
Emot
Åtta gigabyte minne kan vara en liten begränsning, inte den mest fantasirika RGB-integrationen.
Rekommenderas till
För spelande i upp till 2 560 är det en fullträff men även i högre upplösning räcker detta kort långt.

SPECIFIAKTIONER Gigabyte RTX 3060TI Gaming OC Pro:

 • Tillverkare: gigabyte, www.gigabyte.com
 • Cirkapris:  5 779 kr inkl. moms, 4623 kr exkl. moms
 • ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
 • GPU: RTX3060TI
 • Klockfrekvens: 1 770 MHz
 • Cuda kärnor: 4 864 st
 • Minne: 8 GB GDDR 6
 • Minnesbuss: 256 bit
 • Minnesbandbredd: 448 GB/s
 • Gränssnitt: PCIe Gen 4
 • Anslutningar: 2 Displayport + 2 HDMI
 • Strömmatning: 8+6 pin
 • Mått: 286 x 115 x 51 mm


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här