XG850 Plus Platinum
5 / 6 Betyg
2 795 krPris
För
Mycket snygg ARGB integration, smart infolösning, hög stabilitet, tyst och sval, 80+ platinum certifierad, tio års garanti, helt modulärt
Emot
Vi hade gärna sett Cooler Masters specialkablar. Det hade även varit trevligt om vi fått med en intern USB splitter
Rekommenderas till
Detta är ett grymt bra PSU för kraft- och effektfulla riggar med glasfönster

Cooler masters första helt egendesignade PSU bjuder på hög effektivitet, imponerade ARGB integration och mycket tyst drift

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Trots att Cooler Master tagit fram och sålt nätaggregat under flera år så är det först med XG850 Plus Platinum som företaget själva tagit hand om hela designprocessen för att på detta sätt skapa de bästa förutsättningarna för ett unikt, high-end aggregat för dig som vill ha det lilla extra och vi kan direkt avslöja att Cooler Master verkligen lyckats på i princip alla punkter.

Informativ ARGB

Vi går direkt in på det som gör detta PSU lite extra unikt och som verkligen lyfter effekten av chassin med heltäckande glassidor. För i detta, till det yttre mer standardisera aggregatet som mäter 160 x 150 x 86 millimeter har Cooler Master dels placerat in en 135 millimeters ARGB fläkt som tack vare effektiva kullager är i det närmaste helt tyst men som även tillför en grymt snygg RGB effekt inne i, eller under vårt chassi beroende på hur aggregatet placeras. Denna kompletteras sedan med en ARGB baserad display som är placeras i mitten av aggregatets ena långsida och som kan användas för att i realtid visa information som fläkthastighet, temperatur och strömbelastning.

0617 33
Aggregatet har en smart och effektfull ARGB integration på ena långsidan

Vi hanterar dessa två delars ARGB effekter, likväl som andra av Cooler Masters RGB enheter via programmet MasterPlus+ som ger oss ett tydligt och lättanvänt gränssnitt för våra enheter. Ett tips, om du har rätt typ av chassi är att komplettera med två utanpåliggande ARGB lister som placeras längs chassits nedre långsidor.

Roterar vi sedan runt och tittar på aggregatets anslutningar så är detta, så klart, en hel modulärt aggregat som förutom en separat 18 + 10 pinnars ATX anslutning erbjuder fem flexibla åttapinnars CPU/PCIe anslutningar vilket gör att vi kan driva dubbla P8 till moderkortet och även ha plats för tre separata PCIe anslutningar för krävande grafikkort. Ska vi vara lite petiga så kan det vara värt att notera att aggregatet inte har stöd för senaste 16 pinnars PCIe Gen5 anslutning.

0617 35
XG850 bjuder på en flexibel anslutningslösning med kombinerade CPU/GPU anslutningar

Däremot så får vi fyra fempinnars HDD/SATA kabelanslutningar för ett stort antal interna diskar eller, fläkt- och RGB kontrollers eller annan utrustning. Slutligen så finns här även en USB anslutning som vi kopplar till vårt moderkort för att kunna styra ARGB funktionerna.

Japansk insida

XGxxx Plus Platinum kommer initialt i tre varianter: 650, 750 och 850 watt. Där samtliga, precis som namnet antyder, är 80 plus platinum certifierade vilket garanterar en typisk effektivitet på minst 92 procent. På insidan så använder Cooler Master senaste TEP layouten för att skapa en renare insida med bästa luftflöde och lägre värmeutveckling. Som de flesta högprestandaaggregat så använder även detta PSU 100 procents japantillverkade kondensatorer för både enhetens LLC resonansomvandlare och DC till DC teknik vilket ger oss bästa tänkbara stabilitet även under långvarig hög belastning.

0617 43
Vi får en öppen insida med bra luftflöde och bara kvalitetskomponenter

Som ett extra skydd så erbjuder aggregatet ett brett integrerat skydd mot oren ström i form av OPP, OVP, OCP, UVP, SCP, OTP, överspännings- och så kallat inrushskydd. Vi måste även tillägga att vi gillar Cooler Masters val av platta, lättböjliga kablar som underlättar kabeldragningen. För att vi skulle varit helt nöjda med ett toppaggregat som detta är i övrigt så hade vi gärna sett den lösning med separerade kablar som Cooler Master erbjuder på sina expansionslösningar, detta hade verkligen varit pricken över I på detta aggregat.

Avslutningsvis så ska vi nämna att vi testade vårt aggregat med Asus ROG Maximus Z690 Extreme med Intels I9-12900K tillsammans med ett specialbyggt vattenkylningssystem, 64 GB DDR5, ett RTX3090 FE kort, trippla M2 och fyra HDD där vi för varje komponent pressande systemet maximalt sett till överklockning och kylning. I detta läge så är datorn i det närmaste helt tyst och belastningen går inte över 80 procent.

För dig som är osäker på hur mycket kraft du behöver för din build kan besöka någon av de olika PSU kalkylatorer som finns varav en finns här.

SPECIFIKATIONER:

  • Tillverkare: Coolermaster, www.coolermaster.com
  • Cirkapris:  2 795 kr inkl. moms, 2 236 kr exkl. moms
  • Mått: 150 x 160 x 86 mm
  • ATX version: Ver. 2.53
  • Kylning: 135 mm ARGB
  • Maximalt fläkthastighet: 1800 rpm
  • Maximal ljudnivå: 25 dBA
  • Effektivitet: 80 Plus Platinum
  • Skydd: OPP, OVP, OCP, UVP, SCP, OTP, Surge och Inrush Protection
XG850 Plus Platinum
5 / 6 Betyg
2 795 krPris
För
Mycket snygg ARGB integration, smart infolösning, hög stabilitet, tyst och sval, 80+ platinum certifierad, tio års garanti, helt modulärt
Emot
Vi hade gärna sett Cooler Masters specialkablar. Det hade även varit trevligt om vi fått med en intern USB splitter
Rekommenderas till
Detta är ett grymt bra PSU för kraft- och effektfulla riggar med glasfönster

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här