Fråga

Jag har ett återkommande problem med Linux och min Compaq Evo N160. Först installerade jag senaste utgåvan av PCLinuxOS och allt var frid och fröjd i några dagar, tills min USB-mus började att hacka. Musen är en optisk Logitech-mus av mindre format. Drog jag ur den och satte i den igen dog den helt. Till slut var jag tvungen att ha den urkopplad under starten av systemet och plugga i den först när jag loggat in för att den skulle fungera. Men efter ett par veckor hjälpte inte ens det.

När musen slutade fungera föregicks det av ett felmeddelande som sa att systemet stängde av (disable) IRQ 11. Jag lyckades kolla upp att bland annat USB-portarna var kopplade till denna IRQ. Det fungerade dock bra under en längre tid när jag stängde av ACPI:n och dess relaterade funktioner, men dessa ville jag inte vara utan då batteristatus och annat styrs av det.

Till slut gav jag upp och provade Debian istället. Där är musproblemet om möjligt värre, plus att den inte ger mig några som helst felmeddelanden. I Debian-systemet börjar musen att hacka oavsett när jag sätter i den.

Måste jag helt enkelt ge upp Linux på min laptop eller finns det någon smart lösning? Jag vill hemskt gärna kunna använda en extern mus.

Linuxdistribution: Debian

Svar

Denna typ av problem kan vara svåra att lösa då de ofta beror på inkompatibilitet. Även om det finns tydliga specifikationer på hur till exempel en USB-port ska fungera är det inte alltid detta följs i praktiken, och man kan då få problem med vissa kombinationer av hård- och mjukvara. Det problem du beskriver är inte helt ovanligt, och det finns några olika förslag på lösningar. Den första är att uppdatera datorns BIOS till den senaste versionen. Du skriver att du testat att stänga av ACPI, här finns det några olika varianter att testa. ”acpi=off” kan fungera, annars kan du prova ”pci=noacpi”. En tredje sak att prova är det som man i Windowsvärlden kallar ”uppdatera drivrutinerna”. I det här fallet är det drivrutinerna för USB-kretsarna det handlar om, och dessa funktioner finns som du kanske vet inbyggda i systemkärnan. Det kan alltså vara värt att prova att uppgradera till den senaste kärnversionen, detta kan även göra att systemet i övrigt fungerar bättre.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här