Forskare utvecklar ny, trådlös teknik som ska göra kabelanslutningar mellan datorer och tillbehör överflödiga.

Forskare vid Georgia Electronic Design Center utvecklar en trådlös teknik för dataöverföring via extremt höga radiofrekvenser och med mycket hög bandbredd över korta avstånd. Inom tre år tror man att tekniken, som gör det möjligt att trådlöst överföra innehållet på en DVD på några sekunder, ska kunna kommersialiseras.

I sitt arbete fokuserar forskarna på radiofrekvenser runt 60 gigahertz och man uppger att man har uppnått trådlösa överföringshastigheter på 15 gigabit per sekund på en meters avstånd. På två meters avstånd minskar överföringshastigheten till 10 gigabit per sekund och vid fem meter faller den till 5 gigabit per sekund.

Forskarnas mål är att maximera den trådlösa bandbredden och skapa en uppsjö nya applikationer för trådlös kommunikation mellan enheter i bostäder och på kontor. Man ser två huvudtyper av applikationer baserade på den nya tekniken, data- respektive videoöverföring. Apparater som externa hårddiskar, bärbara datorer, multimediespelare och mobiltelefoner kommer att kunna överföra enorma mängder data på några få sekunder, menar man.

De olika möjligheter tekniken öppnar upp för är enormt många, och exempelvis kan man ha en HD-videospelare bredvid sig och trådlöst skicka DVD-informationen till en mottagare och bildskärm som är fem eller tio meter längre bort.

För närvarande arbetar man med att ytterligare höja överföringshastigheten och minska den redan låga energiförbrukningen

Föregående artikelHitachi släpper Blu-ray-videokamera i höst
Nästa artikelMinnet fungerar inte
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här