En trådlös ”allt-i-ett” lagringsrouter med inbyggd LCD-skärm. Så beskriver D-Link sin senaste bredbandsdelare DIR-685. Enheten lanseras i augusti.

LCD-skärmen på 3,2 tum är kanske det första man tänker på när man får syn på D-Links senaste router DIR-685. Den kan visa såväl fotografier som RSS-strömmar och ge dig information om nätverkets prestanda. Den mer eller mindre obligatoriska funktionen för väderprognoser finns också där.

Enheten innehåller en hel del annat också. Förutom de traditionella routerfunktionerna med 802.11n-anslutning hittar vi ett 2,5-tumsplats i sidan, som kan kan omvandla en hårddisk till en NAS-enhet. Den har stöd för upp till 500 gigabyte lagringsutrymme. Man kan även ansluta USB-hårddiskar på enhetens baksida. Konkurrenten Netgear lanserade en router med en liknande funktion redan för några år sedan, men hårdvaran verkade inte riktigt hänga med i svängarna och vissa användare klagade på långa åtkomsttider och långsamma överföringshastigheter.

Bild 321504

Förhoppningsvis dras inte D-Links nya modell med samma problem.

Tillverkaren hoppas nämligen att DIR-685 ska bli hjärtat i det trådlösa digitala hemmet. Routern har UPnP-serverfunktioner, stöd för BitTorrent-nedladdningar och inbyggd FTP-server.

USB-portarna kan även användas för att dela ut en skrivare eller bildläsare över nätverket eller till vissa 3G-modem.

– Väldigt få andra kan erbjuda en liknande helhetslösning med funktioner som lagring, FTP-server och en skrivarserver – allting förpackat i en liten box så att den smälter in i alla hemförhållanden, säger Fredrik Wells, produktchef på D-Link som även säger att routern är skonsam mot miljön.

Precis som flera andra av D-Links nyare modeller använder DIR-685 företagets ”Green”-teknik som vi skrivit om tidigare här på Datormagazin.se. Den analyserar bland annat nätverkskablarnas längd och justerar energiförbrukningen därefter.

Routern har även en inbyggd timerfunktion som låter användaren stänga av det trådlösa nätverket automatiskt. D-Link DIR-685 lanseras i augusti och kostar strax under 3 000 kronor.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här