Apple uppdaterar operativsystemet till Iphone, Ipad och Ipod Touch. IOS 4.2 ger Ipad-användare en ny inkorg, mappar och tre efterlängtade bokstäver – Å, Ä och Ö.

Bild 319986

De största nyheterna i den nya IOS-uppdateringen riktar sig till Ipad och innehåller många funktioner som redan implementerats i Iphone och Ipod Touch. Bland annat ett svenskt tangentbord.

– IOS 4.2 gör Ipad till en helt ny produkt, säger Steve Jobs i ett pressmeddelande.

Ipad-användarna får Apples version av multitasking och möjlighet att använda företagets så kallade ”unified inbox” – eller förenad inkorg, som de kallar den på svenska – som samlar E-post från flera källor i en och samma vy. Man kan även gruppera meddelanden i trådar ungefär som i Gmail och senaste Outlook från Microsoft.

Samtliga IOS-enheter får dessutom stöd för Apples Airport-ersättare, Airplay, som gör det möjligt att strömma musik, film och bilder till bland annat Apple TV och andra kompatibla enheter. Högtalare med Airplay-stöd släpps på marknaden innan året är slut, uppger Apple. Detsamma gäller enheter med stöd för Airprint. En ny funktion som låter användaren skriva ut dokument till förberedda skrivare. Apple uppger att bland annat HP ska lansera Photosmartskrivare med stöd för den trådlösa funktionen.

Från och med IOS 4.2 blir det även möjligt att ladda ned en gratisapplikation som kan lokalisera en borttappad Iphone 4, Ipad eller en ny Ipod Touch utan en Mobileme-prenumeration. Förutom att se sin enhet på en karta kan användaren skriva ett meddelande som visas på skärmen, spela upp ett ljud eller låsa, alternativt radera, enheten. Konkurrenten HTC lanserade en liknande gratistjänst tidigare i år.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här