För företag är det ofta mycket svårare att gå över till ett nytt operativsystem, framför allt när det involverar ett helt nytt gränssnitt. Men Microsoft har tagit fram flera mycket smarta lösningar i Windows 8, som säkerligen kommer att locka många och då kanske framför allt nätverksadministratörer.

 Foto: Microsoft
 Datormagazins Patrik
 Wahlqvist rapporterar
 direkt från Build 2011
 i Anaheim, Kalifornien.

 Läs också:
 Microsoft visar upp
 Windows 8
 Testa Windows 8 i dag
 Utvecklare viktiga
 för Windows 8

En nyhet består av en kombination av Windows Defender och det nya bootskyddet, secure boot. Med detta är du som användare konstant skyddad även mot program som sprids via exempelvis USB-minnen och som försöker komma åt datorn redan vid uppstarten. Numera kommer Windows att sluta laddas och ett rotskyddsmeddelande talar om att det finns skadlig programvara på minnet. Ytterligare en funktion som ska göra vardagen lättare för många är de nya funktionerna Refresh och Reset. Den förstnämnda används som en förbättrad systemåterställning. Den sparar alla dina personliga filer och inställningar, men kan göra en omladdning eller ominstallation av Windows. Som användare kan du välja vilka program som ska vara inkluderade i din så kallade baseline, som systemet återställs till. Alternativet Reset kan användas om du lånat ut datorn eller om olika användare nyttjar den, exempelvis på en skola där du efter en termin ska byta användare. En Reset tar bort allt och återställer datorn till det läge den var som nyinstallerad.

Kör från minnet
Nästa intressanta funktion är Boot from USB, vilken låter dig installera Windows 8 på ett USB-minne och sedan starta systemet från detta. Det riktigt roliga med funktionen är att du kan ta bort minnet under tiden som systemet körs utan att du får en blåskärm. När du sedan sätter tillbaka minnet fortsätter allt som om inget hänt. Bland övriga funktioner som förbättrats hittar vi bland annat VPN-hanteringen och inbyggt stöd för HyperV. Det sistnämnda har i sig fått en massa nya funktioner, vilket bland annat inkluderar möjligheten att flytta en VM och dess lagringsplats under drift, även till nätbaserade platser. Funktionen kallas för Live migration.

Bättre prestanda på distans
Windows 8 ska även vara till stor hjälp när det kommer till det mobila användandet. Dels i fråga om bättre energifunktioner med effektivare hantering av trådlösa och mobila bredbandslösningar och dels ur ett ekonomiskt perspektiv, då Windows kan stänga av funktioner som utnyttjar bredbandet när du som användare flyttar från ett vanligt trådlöst nätverk till ett 3/4G -baserat nät. Vidare har Microsoft förbättrat och optimerat prestandan vid Remote desktop-användning. Målet är att program och grafik ska köras med samma prestanda även på den fjärranslutna maskinen. Här på Build visades bland annat en demonstration där en fjärrstyrd maskin körde ett program med simmande fiskar som rullade med cirka 59 bilder per sekund. Trots att det var en relativt högupplöst film så låg bildhastigheten på cirka 57 bilder per sekund även på maskinen som fjärrstyrde.


Spännande lansering
Nyheterna har varit många och fler kommer att presenteras under de sista dagarna av Build 2011. Man ska dock än en gång påpeka att detta är en prebeta-release vilket gör att flera funktioner troligen både lär tillkomma och tas bort, samtidigt som funktioner som fungerar kommer att förfinas och optimeras än mer. Vi kan dock konstatera att Microsoft kommit långt i jobbet med Windows 8 och att vi har en högintressant lansering av både operativsystem och serverlösning att se fram emot.

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här