Fråga

 

Jag har en Asus-dator, men jag har blivit av med min skiva för att återställa hela datorn till fabriksinställningar. Hur gör jag då? Det är en dator med Windows 7.

Filip Mårtensson

 

Svar

 

Om det finns en återställningspartition på hårddisken är det enkelt. Tryck bara F9 vid datorstarten, precis när Asus-loggan visas, och följ instruktionerna.

Om du av någon anledning har raderat denna partition är det värre. Du kan försöka beställa en ny skiva från Asus – de har en ganska bra support och kanske kan hjälpa dig.

Annars är nog enda utvägen att installera om Windows med en annan skiva i stället för att fabriksåterställa. Det kräver att du har etiketten med cd-nyckeln kvar, den sitter någonstans på datorn, och att du kan få tag på eller låna en installationsskiva för Windows 7. Det måste vara en OEM-skiva från en datortillverkare för att passa ihop med din cd-nyckel – det går inte med en skiva från Microsoft.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här