Iroar är en bärbar högtalare för de tillfällen då bara det bästa är gott nog, dessutom kan den byggas ut för än mer kraft i basen.

Toppklass
Toppklass

Under ett par veckor har vi haft möjlighet att prova ett av de senaste tillskotten i Creatives produktportfölj, i form av den bärbara högtalaren Iroar. Detta tillsammans med det separat sålda tillbehöret Rock, en dockningsbar basenhet.

Litet kraftpaket

Enheten som sådan är liten (225 x 120 x 57 millimeter) och väger bara 1,1 kilogram vilket gör den till en perfekt bärbar kompanjon. Trots formatet levererar Iroar ljudkvalitet i klass med mycket större lösningar.

Ett toppmonterat baselement på 2,75 tum har sällskap av två sidriktade element. För att få ut full effekt från de lägre tonerna, och skapa rätt tryck i basen, drivs denna av en separat förstärkare som enbart fokuserar på det lägre tonerna och mellanregistret.

Förutom bas behövs det även annat för en bred ljudupplevelse. Ett par framåtriktade element på två tum står för de högre tonerna.. Dessa är kopplade till en separerad stereoförstärkare och hanterar det övre ljudspannet.

Tillsammans skapar dessa element en ljudbild som är i det närmaste perfekt. Du får, beaktat storleken, tung bas. Ett tryck på den ovan placerade touchpanelens Iroar-knapp förstärker basen ytterligare. Likaså får du ett komplett mellanregister och klara samt tydliga toner vilket gör enheten till ett optimalt val oavsett musiktyp.

Anslutningar och mikrofon

Du kan para enheten via Bluetooth, vilket kräver en knapptryckning. Dock finns det även stöd för NFC för de som vill slippa det momentet. Då den sistnämnda kretsen sitter på basmodulens övre kant är det enkelt att ansluta. Däremot går det inte fullt så snabbt som Creative säger.

Det finns fyra stycken LED-indikatorer för olika källor. Ett tryck och du växlar källa. Förutom detta får du möjlighet att styra uppspelningen via enheten. Likaså finns en inspelningsknapp för att spela in samtal eller externt ljud från de två högkänsliga mikrofonerna.

De båda mikrofonerna kan dels arbeta i  360 graders mikrofonläge, dels i ett privat och riktat läge. Det senare blockerar omgivningsljud utanför den riktade zonen, lite som med hörlurar som har aktiv brusreducering.

Under våra tester klarade det en drifttid på dryga 21 timmar, dock utan att någon enhet laddades samtidigt

Enheten har en USB-ljudport, en kortplats för Micro SD, en 3,5 millimeters ingång, en optisk ljudingång samt en USB-anslutning för laddning av externa enheter. Dessvärre är laddningsporten begränsad till 1,5 ampere och enheten har bara stöd för minneskort på upp till 32 gigabyte.

Batteriet är integrerat och av typen Li-ion (9 000 milliamperetimmar). Från helt urladdat till fullt laddat tar det knappa tre timmar. Under våra tester klarade det en drifttid på dryga 21 timmar, dock utan att någon enhet laddades samtidigt. När vi laddade två Samsung S6-enheter fullt ut hade batteriet ändå kvar kraft för nästan tio timmars musik.

Iroar Rock – en tillhörande klippa

rock-250
Iroar går att kombinera med baslådan Iroar Rock.

Trots att basen i Iroar är mer än godkänd för sitt format finns alltid tillfällen då vi kanske önskar lite mer tyngd i musiken eller vill känna ljudeffekterna i filmer. Creative har tänkt på detta och tagit fram Iroar Rock. Detta är en separat basenhet som mäter 160 x 245 x 150 millimeter och väger 2,4 kilogram. Enheten har ett 3,75 tums framåtriktat baselement och är på ovansidan utrustad med en dockningsenhet. Förutom att kommunicera med Iroar används dockningen även för att snabbladda enheten (tar dryga två timmar).

Allt du behöver göra är att placera Iroar ovanpå Rock för att aktivera och anpassa ljudprofilen för de nya förutsättningarna. När vi testade denna lösning på en förhållandevis stor gård fick vi faktiskt reaktioner från alla närliggande hus, så här finns kraft.

För att göra en mycket kort sammanfattning är Iroar den bästa bärbara ljudenhet som vi provat i denna pris- och storleksklass. När den kombineras med Rock skapas ett ljudsystem som utan tvekan kan ersätta betydligt större hemmastereosystem.

 

Test: Creative Iroar
6 / 6 Betyg
För
Liten men gedigen enhet med riktigt bra ljudbild och kraftfull bas. Enkel anslutning och grym batteritid.
Emot
Inget, men det hade varit en trevlig bonus om den varit IP-klassificerad.
Rekommenderas till
En bärbar högtalare med integrerad telefonstyrning, när bara det bästa är bra nog.

 

Tillverkare: Creative, www.creative.com

Cirkapris: 3 095 kr inkl. moms, 2 476 kr exkl. moms

Högtalarelement: 1st 2,75” bas, 2st 2” högfrekvens

Anslutningar: Bluetooth, Optisk ljudingång, 3,5mm, USB

Batteri: Li-ion, 9 000 mAh

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här