Fråga

Jag får upp en ruta med texten: an error occurred while loading resource. Hur åtgärdar jag detta?

Hur gör jag enklast för att bli kvitt problemet med meddelandet: Ett allvarligt fel på din Start-Meny rättas till när du loggar in nästa gång (ungefär så står det). Jag har loggat ut och in men inget händer, några bra tips till en mindre digitalt vetande?

Gunnar Johansson

Svar

Det här är två olika problem. Det första meddelandet dyker upp vid start av ett visst program och det skulle underlätta om du berättar vilket program som nämns i felmeddelandet. Du kan också försök lösa det själv genom att om- eller avinstallera det programmet.

Det andra problemet handlar troligen om en skadad användarprofil. Ett säkert sätt att fixa felet är att skapa en ny användare, flytta alla data och radera den gamla. Men det innebär ju en massa problem och är lite omständligt. Du kan prova en annan metod först.

Högerklicka på startknappen och välj ”Kommandotolken (administratör)”. Skriv

powershell

Detta startar programmet Windows Powershell. Skriv

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register ”$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}

Vänta medan Powershell exekverar kommandot, vilket kan ta en stund. Ignorera de röda felmeddelanden som eventuellt dyker upp. Starta om datorn när det hela är klart. Förhoppningsvis fungerar sedan Windows som det ska.

En alternativ lösning borde vara att göra en reparationsinstallation. Ladda ned Microsofts verktyg för att skapa en installationsenhet här: https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10 och använd det för att göra en startbar USB-enhet med Windows 10.

Kör sedan setup-filen på detta minne inifrån Windows för att starta en reparationsinstallation. Det tar någon halvtimme, Windows blir som nytt och alla dina program, filer och inställningar blir kvar.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Transmac 12.0
Nästa artikelLinux: En renare kärna
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

  1. Jag kan rapportera att reparationsförslaget att köra Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register ”$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”} i en Administratör Powershell reparerade den trasiga ”Windows spotlight” bakgrund jag hade. Problemet var att det inte längre gick att ”rösta” på bakgrund och det dök upp efter Windows 10 Fall Creators Update. Inget av knepen jag hittade på nätet löste det. I och för sig inget stort problem, men lite irriterande 🙂 Tack!

    • Att det inte går att rösta på bakgrunden längre är nog ett fel (eller avsiktligt) i Fall Creators Update – det är likadant hos mig.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här