Fråga

Efter någon uppdatering tidigare i år i Windows 10 meddelades att hemgruppen var borttagen och inte längre existerade i Windows 10, vilket fick till följd att den inte vill kommunicera med datorer med Windows 7.

Jag använder VNC för att ”köra” datorerna i nätet och inte ens VNC blir insläppt i Windows 10, däremot kan den ”köra” de andra. Finns det någon lösning så att det går att dela filer mellan Windows 7-8-10?

Conny Runeke

Svar

Hemgruppens försvinnande är en ganska obegriplig åtgärd av Microsoft. Funktionen infördes en gång i tiden för att underlätta det annars ganska besvärliga upprättandet av mindre nätverk. Och den har nog definitivt gjort nytta för hemnätverkens framväxt.

Det skäl man uppger för förändringen är att nätverken har minskat i betydelse och att delning kan ske via molnet i stället. Men något knasigare än att två datorer som står bredvid varandra ska utbyta filer via en lagringsplats på internet kan i alla fall inte jag tänka mig. Ett annat alternativ är den nya Windowsfunktionen Delning i närheten, men den använder Bluetooth och är därmed rejält långsam.

Gamla metoder i stället för hemgruppen

Så visst vill vi ha nätverken kvar, och visst går det. Det som gäller är att återgå till de gamla metoderna som gällde före tillkomsten av hemgruppen. Du måste helt enkelt konfigurera delning för varje enskild dator.

Klicka på startknappen, välj Inställningar och sedan ”Nätverk och internet”. Klicka på din nätverksanslutning och därefter på ”Ändra avancerade delningsalternativ”. Klicka på pilen vid Alla nätverk. Pricka för ”Inaktivera lösenordsskyddad delning” och klicka på ”Spara ändringarna”. Detta gäller i Windows 10, i Windows 7 går du till ”Nätverks- och delningscenter” för att hitta motsvarande.

Därefter kan du dela ut valfria mappar eller hela enheter. Högerklicka på önskad mapp eller enhet i Utforskaren. Välj ”Ge åtkomst till” och sedan ”Välj personer”. Välj Everyone i rullisten och klicka på ”Lägg till”. Klicka på Dela.

För att se exakt vad som är utdelat på datorn, skriv \\localhost i Utforskarens adressfält. Du kan också högerklicka på en redan utdelad mapp, välja ”Ge åtkomst till” och sedan ”Avancerad delning” för att med hjälp av Behörigheter bestämma vilka rättigheter olika användare ska ha. I tidigare versioner än Windows 10 är förfarandet likartat.

SMB-protokoll eller brandvägg

Det är möjligt att en del av dina problem också beror på avstängningen av version 1.0 av SMB-protokollet. Det här har vi diskuterat tidigare och SMBv1 utgör en säkerhetsrisk. Du kan dock slå på det igen om du anser det nödvändigt och vill ta risken.

När det gäller VNC är problemet nog ett helt annat, eftersom program för fjärrstyrning inte påverkas av fildelning i nätverket. En gissning är att det handlar om brandväggsinställningar och att den port som VNC behöver (vanligtvis 5900) inte är öppen i Windows 10-datorn. Använder du Windows egen brandvägg kan du enkelt gå in i inställningarna för denna och tillåta VNC att kommunicera. Det samma gäller för tredjepartsbrandväggar.

Ett alternativ är att gå över exempelvis till Teamviewer, som brukar klara de flesta brandväggar och andra spärrar, för fjärrstyrningen.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här