Fråga

I går spelade jag ett spel när min dator plötsligt kraschade. Efter att ha startat flera gånger får jag varje gång samma felmeddelande: ”Reboot and select proper Boot device or insert Boot media in selected Boot device and press a key”.

Efter att ha gjort en del sökningar kom jag fram till att jag skulle kontrollera min boot-ordning och bekräfta att min SSD ligger först, följd av min hårddisk. Problemet är när jag går in i UEFI och försöker ändra standardboot-enheten eller någon boot-enhet står det ”no more boot device is supported”.

Men under själva startfliken säger den att min hårddisk är min boot option 1. Det finns inga andra alternativ för mig att ändra det till. Min UEFI hittar min hårddisk och mitt minne, men inte min SSD.

Jag har försökt med att öppna min dator och koppla ur alla kablar och ansluta dem igen för att bekräfta att de är ordentligt anslutna. Min dator är bara cirka tio månader gammal och jag är verkligen orolig.

Vilken hjälp som helst är uppskattad. Min SSD är en Adata 256 GB och min hårddisk är en Barracuda på en terabyte om det hjälper …

Lukas P

Svar

Jag kan bara tänka mig två möjliga orsaker. Antingen är SATA-kabeln till din SSD skadad eller så är själva enheten trasig. Kabeln kan du enkelt testa genom att byta den mot hårddiskkabeln, som du ju vet fungerar.

Om det inte är problemet är jag rädd att du måste reklamera SSD-enheten. Lite längre än tio månader borde den ju hålla.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här