Fråga

Bredbandskollen visar 89 och 90 då jag kollar hastigheten på Windows 7-datorn efter start. Då datorn har varit påslagen en förmiddag utan att jag har använt den visar Bredbandskollen 12 och 35 till exempel. Vad kan orsaken vara?

Datorn är bara på, och om jag gör en återstart (startar om) fungerar bredbandet med höga siffror igen. Min anslutning är fiber och på en Windows 10-dator är siffrorna oförändrade.

Stefan Bajusz

 

Svar

Eftersom det fungerar bra på en annan dator kan vi utesluta problem med ditt nätverk eller din router, felet finns i datorn. Börja med att genomsöka den efter elak kod. Du skulle kunna ha fått in någonting som ansluter till internet och tar din bandbredd. Du kan också använda något program som exempelvis Wireshark (www.wireshark.org) för att titta på nätverkstrafiken från din dator.

Om detta inte är orsaken är det dags att titta på nätverkskortet. Eftersom en omstart av datorn återställer internethastigheten, prova om det räcker med att starta om nätverkskortet. Högerklicka på nätverksikonen i meddelandefältet och välj ”Öppna Nätverks- och delningscenter”. Klicka på ”Ändra inställningar för nätverkskort”.

Högerklicka på din nätverksanslutning och välj Inaktivera. Högerklicka igen och välj Aktivera. Om hastigheten nu är återställd bör problemet vara nätverkskortet. Det framgår inte av din fråga om du kör trådlöst eller via kabel. Om det är det förstnämnda, kontrollera om problemet försvinner om du ansluter via en kabel till routern.

Ladda också ned och installera de senaste drivrutinerna till nätverkskortet från tillverkarens webbplats. Kolla också om du kan åstadkomma någon förändring genom att experimentera med de inställningar du hittar om du högerklickar på nätverkskortet, väljer Egenskaper och byter till fliken Avancerat. En beskrivning av dem kan du hitta här: http://techgenix.com/advanced-network-adapter-driver-settings.

En annan möjlig lösning är att återställa Windows TCP/IP-stack. Öppna Kommandotolken och skriv
netsh int ip reset resetlog.txt

Hjälper inte det, prova detta. Starta Registereditorn och navigera till nyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / WindowsNT / CurrentVersion / NetworkCards. Under denna finns en eller flera nycklar för ditt eller dina nätverkskort. Välj det aktuella kortet och spara eller anteckna den långa strängen i värdet ServiceName.

Gå sedan till nyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ Tcpip \ Parameters \ Interfaces. Under denna finns ett antal nycklar. Välj den som har samma namn som din långa sträng. Skapa ett nytt 32-bitarsvärde (DWORD) och ge det namnet DhcpConnEnableBcastFlagToggle. Dubbelklicka på ditt nya värde och sätt det till 1.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Allway Sync 19.03
Nästa artikelProgramtips: Fileoptimizer 13.50.2431
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här