Fråga

Jag är på jakt efter gratis program för kameraövervakning som lagrar informationen lokalt. Gärna Windows, men inget måste. Ett måste är att man ska kunna nå sina kameror utifrån för att titta. Har ni något tips om detta?

För övrigt en mycket bra tidning, som jag varit prenumerant på så länge jag kan minnas.

Per Boman

Svar

En möjlig lösning är att använda en NAS. Den blir också mer energiekonomisk, eftersom sådana i allmänhet är mindre strömförbrukare än den dator du annars måste ha igång. Mjukvara för kameraövervakning finns till de flesta NAS-enheter, men kravet på kostnadsfrihet begränsar urvalet något.

Några exempel: Synology Surveillance Station inkluderar två fria kameralicenser, för fler kostar det ganska rejält. Asustor Surveillance Center tillåter fyra kameror innan det börjar kosta pengar. Med Qnap Surveillance Station kan du använda en kamera och måste köpa licenser för flera.

Vill du i stället köra med en Windowsdator är nog Ispy det bästa valet av mjukvara. Det är öppen källkod och har en enorm mängd funktioner, vilket dock tyvärr också gör hanteringen lite komplicerad. www.ispyconnect.com.

Enklare, med mer basala funktioner, är Contacam. Programmet ställer ganska små krav på datorn och kan därför användas med lite äldre utrustning. www.contaware.com.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

 1. Har två st. raspberrypi med kameror och programmet motion som gör det du efterfrågar. De drar minimalt med ström och jag kör dem dygnet runt. De spelar in film vid rörelser som lagras lokalt och nås via en samba server. Jag delar ut mappen med videorna på rpi:na så att Windows kommer åt dem via mitt lokala nätverk.
  Access ifrån internet åstadkoms via en gratis registrering hos noip.com.

  Har öppnat de portar som behövs för access utifrån i min router.

  Har kör så i några månader och allt fungerar utan problem.
  Ganska kul att se huset på min mobil!

 2. I sammanhanget vill jag dela med mig av min erfarenhet att ”rörelsedetektering” (att lära kameran att agera om bilder förändras) inte fungerar särskilt bra annat än i en källare. Utomhus får minsta vindpust kameran att reagera och både inomhus och utomhus reagerar kameran när ett moln passerar solen. Det blir många falsklarm som visserligen kan användas för att trigga inspelningar (nästan alla i onödan), men som inte funkar för att larma till mobilen.
  Det krävs en närvarosensor (PIR) för att ge rimligt antal larm.
  Flera Bonniertidningar erbjuder som prenumerationsbonus en mycket kompetent kamera med inbyggd PIR-detektor (Jag har ingen koppling till förlaget).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här