Lenovo Smart Display är en smart skärm för det moderna hemmet. Laddad med Google Assistant.

I och med att Googles smarta assistent sedan en tid även finns på svenska har allt fler tillverkare lanserat sina produkter och lösningar på den svenska marknaden. En av dessa, som vi delvis fick testa redan under årets upplaga av CES, är Lenovo Smart display. Det är en lösning som på flera sätt kan ses som en större och klart förbättrad Google Nest Hub.

Fungerar på både höjden och bredden

Enheten har en intressant design som gör att den kan placeras både lod- och vågrätt. Den har en IPS-skärm på 10,1 tum med en upplösning på 1920 x 1080 pixel kombinerat med dubbla 10 wattshögtalare på två tum och två passiva tweeterhögtalare. Här finns även dubbla array-mikrofoner för att både fånga upp och särskilja våra röster när vi interagerar med Googles assistent. I kanten finns även en kamera (på fem megapixel) för videosamtal.

Installationen av Lenovo Smart Display är extremt enkel och efter en firmware-uppdatering är vi redo att köra

På insidan hittar vi Qualcomms Home Hub Platform med Snapdragon 624, en Octa-Core A53-CPU på 1,8 gigahertz. Som kommunikationsgränssnitt hittar vi tvåbands Wi-Fi5 och Bluetooth 4,2. Installationen av Lenovo Smart display är extremt enkel och efter en firmware-uppdatering är vi redo att köra. Precis som med Googles egna hårdvarulösningar med inbyggd assistent kan vi använda enheten för att styra smarta produkter i hemmet med hjälp av rösten. Vi kan även enkelt starta ett videosamtal eller se på film.

Kräver ett gemensamt konto för att alla ska kunna ringa videosamtal

En liten nackdel som vi retar oss på är att vi måste ha Googles Duo-app på en ansluten mobil för att kunna ringa videosamtal. Det begränsar användningen då alla i familjen, detta är en enhet som ska användas av hemmets alla medlemmar, har egna kontakter.

Ljudet är tydligt och klart med en godkänd basnivå

Skärmen är annars riktigt imponerande med tydlig och lättanvänd ”touchintegration”. Ljudet är tydligt och klart med en godkänd basnivå vilket faktiskt gör att den delvis kan agera som en sekundär TV för strömmat material. Trots att ljudet är bra saknar vi möjligheten att kunna länka den till ett externt ljudsystem när vi lyssnar på musik.

Lenovo Smart Display skulle kunna bli ännu smartare

Grundutbudet av appar är helt okej, men vi hade gärna sett fler lösningar för användning av skärmen. Ett exempel på detta kunde vara en AI-integration som till exempel känner av vem som kommer hem, och visar dennes kalender eller mejl automatiskt. Vi upplever även att assistenten ofta svarar oss enbart med rösten, utan att utnyttja skärmen för svaret.

Ett plus är att vi rent fysiskt kan stänga av enhetens kamera och blockera mikrofonen för att skydda våra mer privata stunder.

PATRIK WAHLQVIST

Lenovo Smart Display
5 / 6 Betyg
2 890 krPris
För
Mycket bra skärm med tydliga färger och bra betraktningsvinkel, bra ljud, bra Google-integration, fungerar stående och liggande.
Emot
Kräver länk till mobil för Duosamtal, kan inte länkas till externt ljudsystem, lite begränsad skärmintegration.
Rekommenderas till
Lenovo Smart display är med Googles svenska intåg ett perfekt hjälpmedel i alla moderna hem.

 • Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com
 • Cirkapris: 2 890 kr inkl. moms, 2 312 kr exkl. moms
 • Nätverk: Wi-Fi5
 • Ljud: 2-vägs
 • Skärm: 10,1 tum IPS
 • Kamera: 5 megapixel
 • Bluetooth: version 4.2
 • Mikrofon: Dubbla Array
 • RAM: 2 GB
 • Flash: 4 GB
 • CPU: Snapdragon 624
Aktuella priser:

priserna presenteras i samarbete med PriceRunner. Specifikationerna kan skilja sig något från den testade produkten.

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här