Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Det här kan vara det bästa tillbehöret någonsin, om du har en kompatibel mobiltelefon från Samsung. Vi föll för Samsung Dex Pad EE-M5100 och ger den bärbara dockningsstationen tummen upp.

För några år sedan lanserade Samsung konceptet Dex – en lösning som gör att du kan använda mobilen som en enklare dator. Nu har vi testat den senaste generationen. Dex Pad är en liten svart, bärbar dockningsstation kompatibel med Samsung S8, S8+, Note 8, S9, S9+ och Note 9. När en sådan placeras på dockningsstationen förvandlas skärmen till en musplatta och ett Android-baserat skrivbord kan visas på valfri TV eller bildskärm samtidigt som mobiltelefonen laddas.

På ovansidan har Dex Pad, förutom den vinklade laddporten, en svagt U-formad gummering vilket får telefonen att ligga stilla när den används som styrplatta.

Dex Pad har många anslutningar – men vi saknar ändå några

På den bakre kortsidan sitter fyra anslutningar, bland dem en Typ C för ingående ström. För strömförsörjningen krävs det att du använder medföljande snabbladdare eller någon annan anpassad för Samsung. Förutom denna anslutning finns en HDMI 2.0 samt dubbla USB 2 Typ A. För vår del hade vi gärna sett även en Typ C och RJ45. Likaså hade det varit trevligt med en separat knapp så att enheten enbart kunde användas som just snabbladdare.

När vi ansluter mobiltelefonen startar Dex Pad. Detta ger ett riktigt skrivbord på bildenheten. På så sätt kan vi äntligen dra full nytta av vår mobiltelefons kraft. De appar som normalt är placerades på olika sidor ligger nu som skrivbordsikoner.

Samsung Dex Pad är utan tvekan det mest användbara mobiltillbehör som jag har testat

Vi valde att kombinera med mus och tangentbord. Detta medan själva mobiltelefonen användes för vissa gester. Det blir enkelt att arbeta i kontorsprogram, att hantera filmredigering och bildredigering och att visa sina alster på en fullstor skärm.

Samsung Dex Pad är utan tvekan det mest användbara mobiltillbehör som jag har testat. Numera är den en trogen följeslagare på resor. Till dem som har en mobiltelefon som stöds: Testa, ni kommer att bli förbluffade över vilka möjligheter det innebär.

Av Patrik Wahlqvist

Samsung Dex Pad EE-M5100
5 / 6 Betyg
För
Liten, smidig, extremt användarvänlig, släpper loss kraften i mobiltelefonen och ökar vår produktivitet.
Emot
Vi hade gärna även sett Displayport, Typ C (pass-through) och RJ45.
Rekommenderas till
Rekommenderas till: Ett av de bästa tillbehören som kan köpas om du har kompatibel mobiltelefon och ofta arbetar mobilt.
  • Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
  • Pris: 719 kr inkl. moms, 575 kr exkl. moms
  • Anslutningar: 2 st USB, HDMI, ström in
  • Mått: 82 x 158 x 33 mm
  • Kompatibla mobiler: S8, S8+, Note 8, S9, S9+
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här