Fråga

Frågan gäller mina egenredigerade filmer i videoformat MP4, om de går att visa på en TV som stöder till exempel videoformat HEVC H.256? MP4 är tydligen inte gångbart på nyare TV. Jag har många timmar film och vill inte koda om allt. Filmerna betyder mycket för mig. Snart dags att byta TV.

Jag använder Pinnacle Studio 19, exporterar inte HEVC eller H 256.

Stig Humör

Svar

MP4 står för MPEG-4 Part 14 och är i sig ingen codec (kodningsalgoritm). Precis som AVI är MP4 en behållare och kan innehålla alla möjliga olika medieströmmar, plus exempelvis undertexter.

HEVC är en förkortning av High Efficiency Video Coding och är det senaste inom videokompression, uppföljaren till det tidigare vanliga H.264. Beteckningen du anger är felaktig, det ska vara H.265.

Troligtvis är det H.264 eller någon ännu äldre codec du använt i dina filmer. Det bör du kunna avgöra i Pinnacle Studio.

En modern TV kan mycket väl ha stöd för H.265, men det innebär inte att man övergivit bakåtkompatibiliteten. Kontrollera specifikationerna för den TV du tänker köpa och se till att den även stöder H.264, H.263, Xvid, Divx eller vad du nu använt. Då bör du inte få några problem.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här