En snabb dator behöver inte vara stor som ett hus. Vi testar sju kraftpaket som kan ställas på skrivbordet eller monteras bakom skärmen. 

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Asus Mini PC PN62S

Asus Mini PC PN62S
Asus levererar en komplett minidator som ger både kraft och flexibilitet till såväl kontors- som hemanvändare.

Testets första enhet kommer från Asus och är en företagsinriktad dator. Asus Mini PC PN62S som passar dig som privatperson minst lika bra.

Bäst i test 2020

Att Asus Mini PC PN62S primärt riktar sig till företag ser vi tydligt på enhetens utseende. Datorn är en liten fyrkantig kloss som mäter 11,5 x 11,5 x 4,9 centimeter och väger 0,7 kilo, vilket kan jämföras med de mer konsumentorienterade modellerna som oftast är betydligt mjukare i formerna. Vi måste dock säga att vi tycker om denna modell som med sin borstade aluminiumfinish och enkla men stilfulla urfasning på fronten ger ett sobert och exklusivt intryck. 

Smarta anslutningar 

Vi börjar med att titta på utsidan där vi på fronten hittar en 3,5 millimeters ljudanslutning. Denna följs av en USB 3.1 Gen 2 Typ-C-port och härefter en USB 3.1 Gen 1 Typ-A-
anslutning. I höger kant hittar vi en infälld strömknapp som är svår att trycka in av misstag. I den undre delen finns även en mSD-kortläsare som håller riktigt bra och framför allt jämn prestanda vid både läs- och skrivning. (130 respektive 115 megabyte per sekund)

Annons: Handla minidator från Asus på Webhallen

På baksidan finns en HDMI-port och en USB 3.1 Gen 1 Typ-C med stöd för Displayport. Efter denna får vi en gigabitbaserad nätverksport följd av dubbla USB 3.1 Gen 1 Typ-A-anslutningar. I den nedre vänstra kanten hittar vi en riktigt smart lösning i form av en konfigurerbar port. Detta gör att vi, beroende på behov, kan få ytterligare en HDMI-port, en fullstor Displayport, en RJ45, en Thunderbolt eller någon annan port som behövs.

Enkel att öppna och uppgradera

I baksidans övre kant samt längs de båda sidorna finns långsmala ventilationsgaller som ser till att hålla värmen på lägsta möjliga nivå. Nästa funktion vi verkligen uppskattar med Asus-datorn är enkelheten att öppna och uppgradera eller byta komponenter. För att göra detta vänder vi på chassit och skruvar upp fyra skruvar som är dolda under de små gummifötterna. 

I nästa läge drar vi ut undersidan och vänster sida vilken agerar som en liten släde för enhetens 2,5 tums hårddiskplats. När släden är helt utdragen kommer vi även åt datorns dubbla minnesplatser samt den PCIE-baserade M.2-platsen. Den senare är placerad så lågt ned mot moderkortet att vi kan få rum med en tunn kylfläns. 

Om du väljer att inte installera en 2,5 tums enhet kan du använda en fullstor aktiv kylare till M.2-disken

Om du väljer att inte installera en 2,5 tums enhet kan du använda en fullstor aktiv kylare till M.2-disken. Asus modell finns i olika konfigurationer men vår testenhet är baserad på Intels Core i7-10710U-processor vilket är en sexkärnig HT-processor med 12 megabyte smartcache som jobbar med en frekvens på mellan 1,1 och 4,7 gigahertz vid en TDP (thermal design power) på 15 watt. Till detta kan vi komplettera med upp till 64 gigabyte DDR4-minne på 2 666 megahertz. 

Tillsammans med dubbla lagringsplatser ger detta oss en enhet som rent beräkningsmässigt kan matcha de flesta stationära system och där grafiken, som baseras på Intels UHD-krets, gott och väl räcker till för alla typer av arbete undantaget rena 3D-baserade applikationer och 3D-spel. 

Klarar våra testminnen bra

Ett stort plus till Asus för datorns höga flexibilitet när det kommer till minnen, där enheten direkt identifierade samtliga av våra testminnen och optimerade dess frekvens på rätt sätt. 

Vi måste dock avråda från att kombinera en snabbroterande mekanisk hårddisk med någon av de snabbaste M.2-enheterna då värmeutvecklingen i dessa fall direkt stryper processorn som går ner på sparlåga.

När det kommer till trådlösa anslutningar har Asus valt att satsa på Intels Wi-Fi 6 AX201-chip med Bluetooth 5.

Inga problem med Wi-Fi-anslutningen

Trots det minimala formatet har Asus lyckats riktigt bra med placeringen av antennerna vilket ger en mycket stabil och bra anslutning till vår accesspunkt. I detta avseende är Asus PN62S klart bäst i detta test. Däremot hade det varit trevligt om vi fått se Asus lösning för att skapa antingen en teaming eller automatisk redundans mellan de båda nätverksgränssnitten, men så är inte fallet denna gång. 

Datorn levereras med ett lättanvänt Vesa-fäste vilket gör att vi kan placera enheten bakom en skärm eller en TV (så länge de har fästpunkter för detta). Vi får även med ett klart godkänt tangentbord och en helt okej mus.

Sammantaget är Asus lilla dator både trevlig och stabil, och även om tillverkaren siktar in sig på företagsmarknaden passar den lika bra för dig som hemanvändare.

Asus Mini PC PN62S
5 / 6 Betyg
6 495 krPris
För
Stilren, Thunderbolt 3-portar, mycket lättarbetad, bra värmehantering, flexibel ”extraport”, mycket bra Wi-Fi.
Emot
Inget direkt, hade varit intressant att se en lösning med en intern sidriktad fläkt för att aktivt flytta ut värme från lagringsenheterna.
Rekommenderas till
Asus har lyckats ta fram en prisvärd och stabil liten dator som passar både företag och avancerade hemvändare.

  • Tillverkare: Asus, www.asus.se
  • Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
  • Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st M.2
  • Wi-Fi: AX
  • Anslutningar: 3 st USB 3.1 Gen 1 (1 Typ-C) + 1 st USB 3.1 Gen 2 Typ-C + HDMI + vafri + ljud
  • Mått: 115 x 115 x 49 mm
  • Vikt: 0,7 kg
Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

3 KOMMENTARER

  1. Länken till Webhallen för testvinnaren Asus visar inte alls samma datorkonfiguration som testades. Har månne Webhallen gjort en fuling?

  2. Inget sägs om möjligheten att köpa till på-platsengaranti, tre till fem år. Viktigt för företag (men även för privatpersoner). Vet att HP och Lenovo har detta som ”tillbehör”, är osäker på de övriga. Därför vinner de två ”mitt test”.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här