En snabb dator behöver inte vara stor som ett hus. Vi testar sju kraftpaket som kan ställas på skrivbordet eller monteras bakom skärmen. 

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

HP Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC

HP Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC
HP kommer med en fabrikskonfigurerad dator som är både stabil och erbjuder hög säkerhet.

Här är testets första fullt förkonfigurerade enhet. Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC från HP är laddad med både minne och lagring redan från start.

HP-datorn är större än våra föregående testenheter och påminner till viss del om Intels gaming-Nuc som vi granskade för ett par år sedan.

Prodesk är en avlång modell som mäter 17,7 x 17,5 x 3,4 centimeter och väger 1,3 kilo. Trots formatet kan vi använda Vesa-fäste för att placera den bakom en skärm, samtidigt som den tack vare sitt slimmade format passar perfekt att ha stående på skrivbordet. 

Produktserien som sådan har funnits ett par år och vi måste säga att vi redan från start tycker att årets modell fått ett lyft rent utseendemässigt, men samtidigt tappat lite av businesskänslan som tidigare varianter hade med sin silverfärgade främre underkant. 

Riktad luftgenomströmning

När vi tittar på nya Prodesk framifrån ser modellen lite ut som en skrivbordsfläkt eller kupévärmare till bilen. Merparten av framsidan består av snett vinklade fenor där luften kommer in i systemet. Tanken med de lätt nedåtvinklade fenorna är att minimera att damm kommer in datorn. I den nedre delen av fronten finns en mindre mörkgrå silverplatta med HP:s logga följt av en USB 3.2 Gen 2 Typ-C-port, en USB 3.2 Gen 2 Typ-A- och en USB 3.2 Gen 1 Typ-A-port. Vi hade gärna sett att den första var av Gen 2 x2 för kunna erbjuda en överföringshastighet på upp till 20 gigabit per sekund. Fronten avslutas med ett kombinerat 3,5 millimeters audiouttag och en strömknapp samt en minimal aktivitets-LED. 

HP använder av någon anledning ingen färgkodning som visar vilka portar som är vilka … vilket vi tycker är synd

På baksidan av HP Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC finns ett nät där varmluften strömmar ut och under nätet sitter en fullstor HDMI-anslutning och en fullstor Displayport. Här finns även dubbla USB 2- och dubbla USB 3.2 Gen 1-portar. Vi vet att vi har nämnt det förut men gör det igen, HP använder av någon anledning ingen färgkodning som visar vilka portar som är vilka, utan förlitar sig på de mindre USB-logotyperna vilket vi tycker är synd.

Lägg till portar i efterhand

På baksidan finns även en gigabitbaserad LAN-port och ett fäste för Kensingtonlås. Dessutom använder HP samma modul-baserade portlösning som vi såg på Asus modell där vi kan välja att uppgradera med olika gränssnitt baserat på behov. Detta inkluderar även möjligheten att placera en Typ-C-port med stöd för 100 watts kraftleverans. HP har dessutom ytterligare en liknande lösning som däremot, på grund av en begränsad prestanda, bara kan utrustas med antingen en USB 2- eller RS-232-port. Tyvärr har HP inte inkluderat någon Thunderbolt-port, varken direkt eller via modullösningen. 

Intressant processorval

Vi går så över till insidan där vi finner tionde generations Intel Core i5-10500T-processor. Detta är en sexkärnig HT-modell som körs mellan 2,3 och 3,8 gigahertz vid en TDP på 35 watt. Det är en relativt stor skillnad mot U-modellerna som använder en lägre TDP men även ett större frekvensspann. Fördelen, som vi tycker, med valet av en T-modell är att vi får betydligt bättre och jämnare basprestanda även om de riktiga prestandatopparna som U-enheter kan erbjuda uteblir. Processorn har stöd för både Intels vPro-teknik och SIPP (Stable IT Platform Program) vilket är ett klart plus för företag. 

Till processorn får vi 16 gigabyte DDR4-minne på 2 666 megahertz vilket kan uppgraderas till 64 gigabyte. Som lagring finns en PCIE-baserad M.2-plats och en 2,5 tums anslutning. Dessa är i vår testmodell bestyckade med lagringsenheter på 128 respektive 500 gigabyte. För maximal stabilitet rekommenderar HP att vi använder tillverkarens egna minnen, men datorn fungerade lika bra med våra övriga testmoduler.

Fördelar med formen på HP Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC

Det bredare chassit har sina fördelar. Genom att placera de varmare komponenterna bredvid varandra istället för ovanför varandra kan värmen lättare kontrolleras och vi får ett system som alltid håller sig inom rätt värmenivåer. 

På insidan hittar vi så klart även enhetens ljudkrets vilken baseras på Realteks ALC3252-chip. En godkänd lösning. Men precis som för övriga enheter hade vi gärna sett alternativa ljudutgångar. 

Till detta får vi även ett integrerat kombo-M.2-kort med Intels Wi-Fi 6 AX201 och Bluetooth 5 vilket har en bra mottagning och snabb anslutning.

Slutligen vill vi även nämna att Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC är utrustad med flera av HP:s mer företagsinriktade säkerhets- och managementlösningar som authentication före start, fjärruppdatering av BIOS, HP Management Integration Kit och HP Support Assistant.

HP Prodesk 400 G6 Mini Desktop PC
4 / 6 Betyg
13 995 krPris
För
Stabil drift, T-processor, flexibel portlösning, bra värme-hantering, gott om företagsanpassade funktioner.
Emot
Saknar Thunderbolt-stöd, vi hade gärna sett en färgkodad USB-lösning, saknar kortläsare.
Rekommenderas till
Detta är ett mycket bra alternativ för företag som söker en liten dator med hög säkerhet och bra prestanda.

  • Tillverkare: HP, www.hp.com
  • CPU: Intel i5-10500T
  • Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
  • Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st M.2
  • Wi-Fi: AX
  • Anslutningar: 2 st USB 3.2 Gen 2 (1 Typ-C) + 3 st USB 3.2 Gen 1 + 2 st USB2, HDMI + DP + audio + kombo
  • Mått: 177 x 173 x 34 mm
  • Vikt: 1,3 kg
Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

3 KOMMENTARER

  1. Länken till Webhallen för testvinnaren Asus visar inte alls samma datorkonfiguration som testades. Har månne Webhallen gjort en fuling?

  2. Inget sägs om möjligheten att köpa till på-platsengaranti, tre till fem år. Viktigt för företag (men även för privatpersoner). Vet att HP och Lenovo har detta som ”tillbehör”, är osäker på de övriga. Därför vinner de två ”mitt test”.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här