En snabb dator behöver inte vara stor som ett hus. Vi testar sju kraftpaket som kan ställas på skrivbordet eller monteras bakom skärmen. 

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Lenovo Thinkcentre M715q Tiny

Lenovo Thinkcentre M715q Tiny
Lenovo visar oss att AMD:s APU:er passar perfekt i en mini-PC, men vi hade gärna sett lösningen baserad på den senaste generationens processorer.

Testets enda AMD-baserade system kommer från Lenovo. En komplett dator i mini-format.

Precis som med HP:s enhet är Lenovo M715q lite större än övriga modeller i testet. Den mäter 17,9 x 18,3 x 3, 5 centimeter och väger strax under kilot. Datorn kan placeras vågrätt eller lodrätt som ett minitorn. Du som föredrar det sistnämnda använder ett medföljande ställ för att skapa bättre stabilitet. 

Vi använde den stående då den tar mindre plats och även ger ett mer exklusivt intryck. 

En anslutning för nästan allt

Enheten bygger på samma färgkombination som Lenovo använt under ett antal år. Det vill säga ett svart chassi med en röd ”touch” i form av en snygg linje som avskiljer frontens två delar: anslutningar och luftintag, där även Lenovo-loggan är urfasad. Vi får även den röda pricken i Thinkcenter vilken vi känner igen från företagets bärbara datorer.

Fronten har en strömknapp följt av en USB 3.1 Gen 1-port. Sedan kommer två separata 3,5 millimeters audioportar där den första är för en separat mikrofon och den andra för kombinerade headset med mikrofon. Detta är en lösning vi verkligen gillar då många av oss vill kunna välja att använda en extern mikrofon och kanske systemets anslutna högtalare som ut-enhet. Fronten avslutas med ytterligare en USB 3.1 Gen 1-port som även har stöd för snabbladdning av externa enheter. Tyvärr finns ingen Typ-C- eller Thunderboltport.

På baksidan av Lenovo Thinkcentre M715q Tiny finns totalt två fullstora Displayport-anslutningar, en USB 3.1 Gen 1 och tre USB 2-portar. Här finns även en separat ljudutgång som vi med fördel använder för att koppla in externa högtalare. 

Montera en extern antenn – om du vill

Ovanför denna rad hittar vi nätverksporten (gigabit) och på vår modell finns även en VGA-port. Denna är inte standard utan ett tillbehör och utan att ha 100 procents belägg för det, verkar det vara möjligt att byta denna mot andra anslutningar. Här finns även plats att fästa och mata ut en extern antenn. Även här saknar vi både Typ-C-anslutning och möjlighet till Thunderbolt. Vi tycker även att det hade varit trevligt med en HDMI-port och saknar en kortläsare, vilket utan större bekymmer fått plats på fronten. 

Som nämnts ovan täcks cirka 40 procent av framsidan av ett finmaskigt luftintag. Det leder in luften över en intern, förhållandevis stor, kylfläns för att sedan passera ut på baksidan. 

Då modellen är tänkt att kunna användas i många olika miljöer har Lenovo även tagit fram ett specialtillverkat dammfilter till fronten. Det uppges reducera dammintaget med över 40 procent, men säljs tyvärr som ett tillbehör. 

Vi gillar APU-kärnan trots dess ålder

Vi går över till insidan där vi möter AMD:s APU Ryzen 3 2200GE-krets vilket tyvärr inte tillhör den senaste generationen. Trots det är den en klart intressant enhet i prisklassen. 

Processorn har fyra kärnor som körs i mellan 3,2 och 3,8 gigahertz med en TDP på 35 watt. Här finner vi även åtta grafikkärnor baserade på Radeon Vega 8-grafik vilket ger oss en fullt godkänd prestanda. Det gäller både underhållning och som en ”boost” vid användande av vissa grafikprogram. Datorn orkar dock inte med krävande 3D-program.

Modellen är väldigt känslig med vilken sorts minne som används, något vi även upplevt med andra APU-modeller från AMD

Lenovo Thinkcentre M715q Tiny är laddad med 16 gigabyte DDR4-minne som körs i 2 666 megahertz, men modellen har stöd för upp till 32 gigabyte RAM i en frekvens på upp till 2 933 megahertz. Modellen är väldigt känslig med vilken sorts minne som används, något vi även upplevt med andra APU-modeller från AMD. Trots att i princip alla våra testminnen fungerade gick dryga hälften inte att köra snabbare än 2 133 megahertz och flera minnen som klockades rätt i 2 933 megahertz fick ett allt för långsamt CAS-värde. Se med andra ord till att följa Lenovos rekommendationer för minnesuppgradering, eller använd Kingston- eller Corsair-minnen vilka samtliga fungerade optimalt.

Vi får en förinstallerad SSD på 256 gigabyte som kan kompletterar med en M.2-enhet för ytterligare lagringsutrymme.

Bara AC och Bluetooth 4.2

På den trådlösa sidan får vi, på grund av att det är AMD:s plattform, nöja oss med en AC-baserad anslutning (QCA9377A) och Bluetooth version 4.2. Enhetens maximala överföringshastighet ligger aningen under vad AC-standarden normalt erbjuder och Lenovos trådlösa anslutning är långsammast i testet. Om än stabil. 

De låga överföringshastigheterna beror delvis på att datorn bara använder en 1×1-anslutning, men vi misstänker även att vår testmodell fått några smällar som påverkat de interna antennerna.

Lenovo Thinkcentre M715q Tiny
4 / 6 Betyg
6 990 kr1Pris
För
Trevligt format, tidlös design, gott om anslutningar, bra lösning för ljud, bra prestanda, bra GPU.
Emot
Klen Wi-Fi-anslutning, CPU-prestandan räcker inte alltid till, viss minnesproblematik.
Rekommenderas till
Lenovo bjuder på en trevlig mini-PC-modell med bra grafiklösning som ger mycket kraft per investerad krona.

  • Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com
  • CPU: AMD Ryzen 3 2200GE
  • Minnesbanker: 2 st DDR4, max 32 GB
  • Lagring: 1 st PCIE M.2 + 1 st SATA M.2
  • Wi-Fi: AC
  • Anslutningar: 2 st DP + 3 st audio + 3 st USB 3.1 Gen 1 + 3 st USB 2
  • Mått: 179 x 183 x 35 mm
  • Vikt: 0,9 kg
Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

3 KOMMENTARER

  1. Länken till Webhallen för testvinnaren Asus visar inte alls samma datorkonfiguration som testades. Har månne Webhallen gjort en fuling?

  2. Inget sägs om möjligheten att köpa till på-platsengaranti, tre till fem år. Viktigt för företag (men även för privatpersoner). Vet att HP och Lenovo har detta som ”tillbehör”, är osäker på de övriga. Därför vinner de två ”mitt test”.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här