En snabb dator behöver inte vara stor som ett hus. Vi testar sju kraftpaket som kan ställas på skrivbordet eller monteras bakom skärmen. 

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Introduktion

MED I TESTET
Asus Mini PC PN62S
Gigabyte GB-BRi7H-10710
HP ProDesk 400 G6 Mini Desktop PC
Intel NUC Frost Canyon Tall
Lenovo Thinkcentre M715q Tiny
MSI Cubi 5 Mini-PC
Shuttle XPC Nano NC10U7

Så länge man inte spelar krävande spel eller jobbar med tyngre 3D-grafik är det sällan vi egentligen behöver en stor dator. Framför allt som både lagringen blivit allt mindre och snabbare tack vare PCIE-baserade M.2-enheter och att även de mer strömsnåla processormodellerna har fått både fler kärnor och jobbar över ett större frekvensspann. 

Dagens mini-PC-modeller klarar en högre belastning med en mindre värmeutveckling än någonsin tidigare.

Datorer för nästan allt

Utvecklingen av små datorer – som många gånger lite slentrianmässigt kallas för NUC:ar vilket egentligen är en benämning på Intelbaserade modeller – har verkligen gått framåt under de senaste åren. Den första stora förändringen såg vi när vi lämnade de mekaniska diskarna som alla, på grund av värmeutvecklingen, var modeller med låg rotationshastighet. 

I dag är priserna mer humana och lagringskapaciteten har ökat rejält

Dessa byttes ut mot SSD-enheter vilket gav ett rejält prestandalyft men ett högre pris och en mindre lagringsyta. I dag är priserna mer humana och lagringskapaciteten har ökat rejält. 

Snabbare lagring med M.2-diskar

Lagringen har tagit ytterligare ett kliv framåt i och med stödet för PCIE-baserade M.2-lösningar som både kapat accesstiderna och ökat diskprestandan till samma nivåer som i fullstora stationära lösningar, samtidigt som den mindre (fysiska) storleken jämfört med traditionella SSD-enheter minskat värmeutvecklingen ytterligare.

Som om inte det vore nog har dagens mini-PC-datorer även stöd för snabba DDR4-minnen med kapaciteter på upp till 64 gigabyte. Det räcker oftast riktigt bra till både arbete, grafik och en förhållandevis stor RAM-disk för att öka prestandan ytterligare något steg.

De flesta tillverkare har gått över till någon variant av USB 3.2 Gen 2 eller Gen 2.2

Nästa förändring, som på många sätt varit viktigare på just minidatorer än för fullstora alternativ, hittar vi på USB-sidan. De flesta tillverkare har gått över till någon variant av USB 3.2 Gen 2 eller Gen 2.2 som ger en maximal överföringshastighet på hela 20 gigabit per sekund. Detta ger helt nya möjligheter sett till extern lagring men även för att använda olika adaptrar för att ansluta flera skärmar. Dessutom finns ju även möjligheten att kombinerade dessa portar med Thunderbolt 3.

Vad kan vi då mer förvänta oss av en mini-PC av idag? Ser vi till nätverket har allt fler tillverkare börjat implementera Wi-Fi 6 vilket är trevligt, men på den fasta nätverkssidan är det fortfarande singelgigs-anslutningar som gäller och detta är lite synd då vi gärna sett åtminstone en 2,5 gigsport. 

Intel dominerar

Innan vi började planera inför detta test av minidatorer hade vi en tanke om att vi skulle kunna hitta en jämn balans mellan Intel- och AMD-baserade system. Detta visade sig vara helt fel. I mini-PC-segmentet är Intel om möjligt än mer dominerande än annars, vilket är lite märkligt med tanke på att AMD har en litografi och prestanda som borde vara optimal för just mindre system. 

En del där de flesta modeller ligger lite efter är ljudet. Med begränsad plats för ljudportar har nästan alla tillverkare valt att bara använda en, eller två headset/mikrofon-anslutningar på 3,5 millimeter för att sedan förlita sig på att ansluta ljudet via HDMI eller Bluetooth. Om man inte nöjer sig med det blir det till att skaffa ett externt USB-ljudkort.

Montera datorn bakom skärmen

Det kanske allra bästa med de flesta mini-PC-modeller är att de har stöd för Vesa-montering, vilket gör att vi kan montera dem bakom en skärm eller varför inte bakom en TV eller under en takmonterad projektor. På detta sätt kan vi för en förhållandevis låg peng få en arbetsdator integrerad med, och dold bakom, nästan vilken bildkälla som helst. 

Så med visionen att hitta den bästa mini-PC-datorn för pengarna böjd vi in sju tillverkare att delta med sina senaste modeller. 

Notera att vissa säljs som kompletta system och andra utan vissa komponenter.

årets bästa minidatorer_tabell

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

3 KOMMENTARER

  1. Länken till Webhallen för testvinnaren Asus visar inte alls samma datorkonfiguration som testades. Har månne Webhallen gjort en fuling?

  2. Inget sägs om möjligheten att köpa till på-platsengaranti, tre till fem år. Viktigt för företag (men även för privatpersoner). Vet att HP och Lenovo har detta som ”tillbehör”, är osäker på de övriga. Därför vinner de två ”mitt test”.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här