En snabb dator behöver inte vara stor som ett hus. Vi testar sju kraftpaket som kan ställas på skrivbordet eller monteras bakom skärmen. 

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Shuttle XPC Nano NC10U7

Shuttle XPC Nano NC10U7
Med nästan två år på nacken hamnar Shuttles modell lite på efterkälken.

Vi har så kommit till testets sista enhet vilket även är testets äldsta. Modellen som i grunden heter NC10 och kommer från Shuttle har funnits med på marknaden ett par år. Serien har fyra baskonfigurationer vilka sträcker sig från Intel Celeron till Core i7. 

XPC Nano NC10U7 som vår testmodell heter kan antingen placeras vågrätt på skrivbordet eller lodrätt via ett smart ställ som till skillnad från alternativa lösningar skruvas fast på ena sidan för bästa möjliga stabilitet. Vi kan även använda enhetens medföljande Vesa-fäste för att montera den bakom en skärm. Det är även i detta läge vi tycker att NC10 gör sig bäst. 

ANNONS: Handla Shuttle på Webhallen

Utan att lägga för mycket vikt vid detta är Shuttles enhet extremt plastig och inget vi vill att ha stående framme. Det är till och med så att vi får mer metall i själva Vesa-fästet än vi får i hela datorlådan. 

Störande fläkt

NC10U7 hamnar ungefär i mitten i detta test när det kommer till det yttre formatet som mäter 14,2 x 14,2 x 4,2 centimeter. Hörnen är lätt rundade och kanterna är minimalt avfasade för att skapa en mjukare form. Både toppen och botten består av solida plattor som enkelt kan tas bort vid underhåll eller uppgradering. Vi hade gärna sett att den haft någon form av ventilationshål, åtminstone i ovansidan, för som det är nu finns bara mindre genomgångar på sidorna vilket gör att enheten lätt blir onödigt varm. Det leder i sin tur till att den integrerade CPU-fläkten varvar upp och låter klart irriterande i annars tysta miljöer.

Härefter kommer en SD-kortläsare som håller godkänd prestanda

På fronten finner vi dubbla USB 3.2 Gen 1-portar varav en är en Typ-C anslutning. Tyvärr erbjuds inte någon Gen 2-port. Härefter kommer en SD-kortläsare som håller godkänd prestanda men som med hastigheter på mellan 75 och 80 megabyte per sekund inte kan matcha de nyare modellerna. Slutligen finns här ett mindre HDD-, och system-LED samt en strömbrytare. 

Längs höger sida finns nämnda ventilationshål. Men här finns även ett uttag för Kensingtonlås samt två utgångar för externa WLAN-antenner. De följer dock inte med på köpet. 

Port blockers om du använder ställ

På den motsatta sidan har ventilationshålen kompletterats med fyra fästpunkter för det vertikala stället och en RS 232 Com-port. Värt att notera här är att denna port inte kan användas om vi väljer att använda stället. 

På baksidan finns fullstora anslutningar för HDMI och Displayport vilket gör att du kan använda två skärmar samtidigt. Sedan följer en gigabit-LAN-port och dubbla USB 2-portar. 

Avslutningsvis hittar vi även en kombinerad 3,5 millimeters audioport. Vi saknar både fler USB 3-portar och en Typ-C-anslutning.

Varm processor i Shuttle XPC Nano NC10U7

Shuttles enhet kan alltså öppnas från både toppen och botten vilket är klar smidigt. Moderkortet är placerat ungefär i mitten vilket gör att vi får en bra fördelning av de varma komponenterna. Processorn är placerad på den övre sidan. I vår testenhet sitter en fyr-kärnig Core i7-8565U-modell ur den åttonde generationen. HT-processorn körs i mellan 1,8 och 4,6 gigahertz med en åtta megabyte stor cache och en TDP på 15 watt.

Vid låg till måttlig belastning fungera lösningen bra, men när vi jobbar med lite mer krävande uppgifter blir processorn snabbt varm och fläkten varvar upp. Hade detta varit vår privata enhet hade vi troligen bytt ut fläkten mot en stor passiv kylfläns som täcker hela ytan där fenorna sträcker sig från ventilationshål till ventilationshål. Detta skulle kunna kompletteras med en extern fläkt som fästs över ventilationshålen. 

På andra sidan finns plats för en 2,5 tums disk, en PCIE-baserad M.2-enhet och dubbla DDR4-minnen på upp till 64 gigabyte med en hastighet av max 2 400 megahertz. Trots att denna sida har ännu sämre luftgenomströmning håller sig lagringslösingen förvånansvärt sval. Men vi rekommenderar att du använder en lågroterande disk och en inte allt för varm M.2-lösning. 

Klarar många minnen

Shuttle XPC Nano NC10U7NC10U7 är generös när det kommer till minneshanteringen och av våra testminnen var det bara två kit som inte identifierades korrekt utan kördes i 2 133 megahertz. 

Enheten kommer med Realteks ALC662-kretsar vilket är i paritet med övriga modeller i testet. Men när vi kommer till den trådlösa kommunikationen hamnar Shuttle på efterkälken. Modellen använder nämligen Realteks RTL8188EE-chip vilket är en Wi-Fi 4-baserad krets som i kombination med en begränsad intern antenn ger rent ut sagt bedrövligt dålig mottagning. Vi behöver hålla oss inom en femmeters radie från accesspunkten för att få godkänd överföring. Så rekommendationen här är att byta till ett nyare M.2-kort eller använda en USB-lösning.

Shuttle XPC Nano NC10U7
3 / 6 Betyg
4 795 krPris
För
Slimmat format, bra prestanda, bra minneshantering, dubbla zoner i chassit, smart ställ.
Emot
Processorn blir varm med en hög ljudnivå från fläkten som följd, dåligt Wi-Fi, plastig, vi saknar USB 3.
Rekommenderas till
Shuttles modell är ett smidigt val för dig som vill dölja en enklare kontorslösning bakom en skärm.

  • Tillverkare: Shuttle, www.shuttle.eu
  • Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
  • Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st PCIE M.2
  • Wi-Fi: N
  • Anslutningar: 2 st USB 3.2 Gen 1 + 2 st USB 2 + HDMI + DP + audio
  • Mått: 142 x 142 x 42 mm
  • Vikt: 0, 6 kg
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelTest: Samsung Galaxy Z Fold2 5G
Nästa artikelSå undviker du virus i datorn
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

3 KOMMENTARER

  1. Länken till Webhallen för testvinnaren Asus visar inte alls samma datorkonfiguration som testades. Har månne Webhallen gjort en fuling?

  2. Inget sägs om möjligheten att köpa till på-platsengaranti, tre till fem år. Viktigt för företag (men även för privatpersoner). Vet att HP och Lenovo har detta som “tillbehör”, är osäker på de övriga. Därför vinner de två “mitt test”.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här