En snabb dator behöver inte vara stor som ett hus. Vi testar sju kraftpaket som kan ställas på skrivbordet eller monteras bakom skärmen. 

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

MSI Cubi 5 Mini-PC

MSI Cubi 5 Mini-PC
Cubi 5 är en liten välplanerad enhet med senaste Wi-Fi-standarden och en bra minneshantering.

Här är en modell som finns i en uppsjö av konfigurationer som kan variera mellan länder och regioner. Det gör att det är viktigt att noga kontrollera vad som sitter på insidan av MSI Cubi 5 Mini-PC innan köp. 

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Cubi 5 har lätt rundade hörn och avfasade kanter vilket ger ett visuellt lite nättare intryck. Datorn mäter 12,4 x 12,4 x 5,4 centimeter och väger knappa 0,6 kilo. Till skillnad från många likande modeller har MSI-PC:n relativt höga fötter vilket gör att den kommer upp en bit från bordsytan, det underlättar luftflödet. Chassit ser aningen plastig ut vilket delvis drar ner det visuella betyget. 

Bra luftflöde

Stora delar av den lilla datorlådan är täckta av hål för ventilationen. På ovansidan är de placerade över halva locket där den andra halvan utgörs av vad som ska se ut som borstad aluminium med (den gamla) MSI-loggan placerad i höger kant. På både vänster och höger sida finns snett vinklade luftintag som sträcker sig över cirka 50 procent av den totala ytan, men som här är fokuserat till mittenregionen. 

I den högra sidan finns två små hål. Det ena är för ett Kensingtonlås, men det andra är det klurigare att förstå tanken med. 

Så här är det. Om enheten placeras med Vesa-fästen bakom en skärm, kan vi ansluta en fjärrströmbrytare genom detta hål. Brytaren är dock ett tillbehör och medföljer tyvärr inte i paketet.

Tyst och effektiv kylning

Slutligen har vi baksidan där vi får en lite större utblåsyta som är placerad i ovandelen. Tillsammans med den integrerade fläkten i MSI Cubi 5 Mini-PC ger dessa enheten en bra luftgenomströmning och en effektiv kylning utan att ljudnivå blir för hög. 

På fronten sitter två 3,5 millimeters anslutningar: en för headset och en för mikrofon vilket är den lösning vi tycker passar bäst. Efter denna finns två USB 3.2 Gen 1-portar varav en är en Typ-C-port. 

MSI ger oss tyvärr ingen kortläsare, trots att det finns gott om utrymme för det

Fronten rymmer även en liten HDD-LED och en strömknapp. MSI ger oss tyvärr ingen kortläsare, trots att det finns gott om utrymme för det. Och det är lite synd att Typ C-porten inte är av Gen 2 eller ännu hellre Gen 2 x2. 

Endast gigabitport

Vi kommer så till baksidan vilken är mer fullmatad. Från vänster sida hittar vi en HDMI-port i rad med en fullstor Displayport. Bredvid dessa sitter en nätverksport (gigabit) och här hade vi gärna sett den 2,5-gigslösning som finns på vissa modeller. Baksidan avslutas med dubbla USB 3.2 Gen 1- och dubbla USB 2-portar.

MSI Cubi 5 Mini-PC har en varm diskplats

För att komma åt insidan lossar vi enkelt fyra skruvar, en i varje fot. I bottenplattan finns plats för en lagringsenhet på 2,5 tum. Denna bör helst vara flashbaserad då samtliga av våra mekaniska diskar, även de med lägst rotationshastighet, utvecklade så pass mycket värme att det påverkade processorns möjlighet att jobba i maximal frekvens. 

Modellen vi testat var utrustad med en tionde generationens Core i5-10210U-processor. Detta är en fyrkärnig HT-processor som körs mellan 1,6 och 4,2 gigahertz med en TDP på 15 watt. Processorn har sex megabyte smart cache och stödjer dubbla minneskanaler på upp till 2 933 megahertz. 

Till denna finns dubbla minnesbanker med stöd för upp till 64 gigabyte. Enheten har en bra flexibilitet när det kommer till minnen och vi kan blanda mellan olika märken så länge de håller samma grundspecifikationer. Vi kan även ansluta en PCIE-baserad M.2-enhet. Om vi lämnar 2,5-tumsplatsen tom, eller använder en SSD, kan vi även använda mer extrema M.2-kort som Samsung 970 Pro. 

Wi-Fi 6 med bra fart

MSI har så klart även en integrerad trådlös anslutning vilken baseras på Intels Wi-Fi 6
AX 201-chip tillsammans med Bluetooth 5. Den trådlösa anslutningen är klart godkänd och erbjuder både en bra överföringsprestanda och räckvidd som ligger precis under toppresultaten i testet. Det hade varit trevligt att kunna lägga till en extern antenn för ännu bättre prestanda. 

Ljudet är bra utan att glänsa något extra. Detta får oss delvis att fundera över varför ingen av tillverkarna satsat på en vassare ljudlösning, intern eller via en extern USB DAC. Det skulle verkligen fått den att sticka ut från massan.

MSI Cubi 5 Mini-PC
4 / 6 Betyg
4 895 krPris
För
Bra prestanda överlag, intressant pris, tyst och med bra kylning, lätt att uppgradera.
Emot
Mekaniska diskar har negativ inverkan på CPU-prestandan, inget som verkligen sticker ut, vi saknar kortläsare.
Rekommenderas till
MSI levererar en stabil och prisvärd lösning som passar för de flesta ändamål.

  • Tillverkare: MSI, www.msi.com
  • CPU: Intel i5-10210U
  • Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
  • Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st PCIE M.2
  • Wi-Fi: AX
  • Anslutningar: 3 st USB 3.2 Gen 1 + 2 st USB 2 + 1 st USB 3.2 Gen 1 Typ-C + HDMI + DP + 2 st audio
  • Mått: 124 x 124 x 54 mm
  • Vikt: 0,6 kg
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelTest: Samsung Galaxy Z Fold2 5G
Nästa artikelSå undviker du virus i datorn
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

3 KOMMENTARER

  1. Länken till Webhallen för testvinnaren Asus visar inte alls samma datorkonfiguration som testades. Har månne Webhallen gjort en fuling?

  2. Inget sägs om möjligheten att köpa till på-platsengaranti, tre till fem år. Viktigt för företag (men även för privatpersoner). Vet att HP och Lenovo har detta som “tillbehör”, är osäker på de övriga. Därför vinner de två “mitt test”.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här