En snabb dator behöver inte vara stor som ett hus. Vi testar sju kraftpaket som kan ställas på skrivbordet eller monteras bakom skärmen. 

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Gigabyte GB-BRi7H-10710

Gigabyte GB-BRi7H-10710
Gigabytes Brix-enhet är en snygg liten dator med bra prestanda. Men den kostar lite för mycket.

Gigabyte GB-BRi7H-10710 har en minimal form med rundade hörn vilket ger ett lite mjukare intryck. Men nog kostar den lite för mycket?

Här är en liten dator som mäter 12,0 x 12,0 x 4,7 centimeter och väger 0,7 kilo. Ungefär som Asus testbidrag med andra ord. På ovansidan finner vi Gigabyteloggan tryckt över mitten på en mattsvarta mönstrad yta som på distans nästan ser ut som ett fingeravtryck eller – för att än en gång göra en jämförelse med föregående testenhet – så påminner den lite om Asus så kallade Zenmönster. 

Oavsett vilket är Gigabytes enhet en stilren dator som kan monteras bakom en skärm, placeras stående på skrivbordet eller bredvid en TV, eller varför inte en projektor. 

Med möjlig utbyggnad

På fronten hittar vi en kombinerad 3,5 millimeters audioport vilken följs av fyra USB 3.2 Gen 2-portar av vilken en är en Typ-C-
port. 

Trots att det finns gott om utrymme sitter portarna ganska tätt. Det gör tyvärr att vissa donglar eller USB-stickor kan vara för breda att användas intill varandra. Det är en ganska onödig miss. Till höger finns en LED-försedd strömknapp och i överkanten finner vi ett mindre luftintag.

Nu hade vi inte några direkta problem med värmeutvecklingen, men det känns ändå som att Gigabyte lika gärna kunde använt hela den främre utfasningen som luftintag för att maximera luftflödet. 

Läcker ljus från insidan – på gott och ont

På baksidan hittar vi ytterligare två USB 3.2 Gen 2-portar följt av en nätverksport och dubbla HDMI-anslutningar. Även här hittar vi ett ventilationshål i den övre delen, men utsuget är avsevärt större jämfört med framsidan. Anledningen till detta är att enhetens båda sidor i det närmaste är täckta med ventilationshål som tack vare sina mindre format hindrar att damm åker in.

En liten parantes här. En av våra test-SSD:er har integrerad LED-belysning som lyser upp ventilationshålen när rummet i övrigt är mörk, och då står här tydligt ”HOHO” …

På höger sida har Gigabyte lagt in en RS232 Com-port vilket gör modellen lämplig för användning i olika butiks- eller publika skärmlösningar. 

Smart lösning med dotterkort

Men det kanske mest intressanta med Gigabyte GB-BRi7H-10710 är att plåten på baksidan kan bytas ut och att vi på insidan kan ansluta ett dotterkort med ytterligare en LAN- och Com-port. Det finns även planer på att alternativa lösningar ska lanseras, ett smart initiativ som vi hoppas få se på fler modeller eftersom det kan vara ett utmärkt sätt att förlänga enhetens livscykel genom att uppgradera till nyare standarder.

Använd RAM enligt HCL

På insidan sitter Intels sexkärniga i7-10710U-processor som körs i mellan 1,1 och 4,7 gigahertz. Till denna får vi stöd för dubbla DDR4-minnen på upp till 64 gigabyte (max 2 666 megahertz). Några av våra testminnen fungerade tyvärr inte som de skulle i Gigabyte-datorn, så se till att välja minnen ur enhetens HCL (hardware compatibility list).

På lagringsfronten finns plats för en PCIE-baserad M.2-SSD samt en 2,5 tums-disk som fästs i bottenplattan. Även för denna modell är en SSD eller en mekanisk lågrotationsdisk att rekommendera för att inte riskera att systemet överhettas. 

Valet av den trådlösa anslutningen känns lite märkligt. För trots att vi får en tionde generationens Core-processor har Gigabyte valt att bara använda AC 3168 i kombination med Bluetooth 4.2. Då dessa är baserade på ett M.2-kort skulle vi gissa att det går att uppgradera till den nyare AX-standarden, men det har vi inte haft möjlighet att testa. Vi tycker dock att ett sådant kort borde varit på plats redan från start. 

Med en mycket kompetent processor, stöd för gott om internminne och möjlighet att använda topprankade PCIE-diskar kan vi här bygga ett riktigt kraftpaket

Som på de flesta andra modeller är även ljudet aningen begränsat och baseras på ALC255. Men med bara en ljudport finns det inte mycket att driva, så om du tillhör skaran som söker bättre ljud för film och musik är en extern USB-DAC ett bra alternativ. 

Vi avrundar med tankar kring prestandan. Med en mycket kompetent processor, stöd för gott om internminne och möjlighet att använda topprankade PCIE-diskar kan vi här bygga ett riktigt kraftpaket i mini-format. Enheten passar i våra ögon lika bra som en blixtsnabb kontorsdator som en hemdatorlösning eller för beräkningsmässigt krävande offentliga lösningar, allt så länge du inte behöver jobba med tyngre grafik av något slag.

Gigabyte GB-BRi7H-10710
4 / 6 Betyg
7 290 krPris
För
Gott om USB 3.2 Gen 2-portar, snabb processor, bra kylning, lättarbetad vid uppgradering eller underhåll, grym lösning med dotterkort.
Emot
Bara Wi-Fi 5 och Bluetooth 4.2, lite kinkig med val av internminne.
Rekommenderas till
Gigabyte bjuder på en lättanvänd och kraftfull enhet som tack vare alternativa dotterkort ges utökad flexibilitet.

  • Tillverkare: Gigabyte, www.gigabyte.se
  • CPU: Intel i7-10710U
  • Minnesbanker: 2 st DDR4, max 64 GB
  • Lagring: 1 st 2,5 tum + 1 st M.2
  • Wi-Fi: AC
  • Anslutningar: 6 st USB 3.2 Gen 2 (1 Typ-C) + 2 st HDMI + dotterkort + audio + RS232
  • Mått: 120 x 120 x 47 mm
  • Vikt: 0,7 kg
Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

3 KOMMENTARER

  1. Länken till Webhallen för testvinnaren Asus visar inte alls samma datorkonfiguration som testades. Har månne Webhallen gjort en fuling?

  2. Inget sägs om möjligheten att köpa till på-platsengaranti, tre till fem år. Viktigt för företag (men även för privatpersoner). Vet att HP och Lenovo har detta som ”tillbehör”, är osäker på de övriga. Därför vinner de två ”mitt test”.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här