Fråga

Jag köpte nyligen en ny bärbar dator med senaste versionen av Windows 10. Min förra hade ursprungligen Windows 7, men var uppdaterad till Windows 10. Jag har nu till min fasa upptäckt att det suveränt enkla videoredigeringsprogrammet Movie Maker inte finns kvar.

Varför måste Microsoft alltid ta bort saker som är bra och fungerar? Finns det något sätt att ge mig mitt program tillbaka?

Traditionalisten Stig

 

Svar

Windows Movie Maker var en enkel, gratis videoredigerare som senast uppdaterades 2012 och officiellt lades ned helt 2017. Windows 8 och 10 kom ursprungligen utan något videoredigeringsprogram, men sedan Fall Creators Update finns det en i Foto-appen – om du vet var du ska titta.

I maj 2017 tillkännagav Microsoft programmet Story Remix – en ny redigerare som skulle inkluderas i Fall Creators Update. I stället för att bara göra enkla hemmafilmer skulle Story Remix tillåta användare att kombinera videoklipp och foton med virtuella 3D-objekt skapade i Remix 3D.

Men när Windows 10 Fall Creators Update kom ut hade Story Remix förvandlats till ett mindre ambitiöst verktyg som låter användarna organisera media i en tidslinje, tillämpa specialeffekter och övergångar, lägga till musik och 3D-animationer (men inte objekt).

I stället för att släppa den på egen hand som ursprungligen var avsett, valde Microsoft att lägga till den i den befintliga Foto-appen. Även om omfattningen är något smalare är det ett fungerande verktyg som du kanske kan prova.

Det finns numera också en app att hämta i Microsoft Store, kallad Movie Maker 10. Den ger också begränsade redigeringsmöjligheter och kanske kan vara värd ett försök. Men jag förstår avsaknaden av Movie Maker och jag kan trösta dig med att den fortfarande går att installera i Windows 10 och fungerar alldeles utmärkt.

Programmet tillhandahålls inte längre av Microsoft, utan måste hämtas på annat håll. Ladda ned det exempelvis här. Där kan du också hitta en ny version som utvecklats vidare utanför Microsoft, men den kostar pengar.

Starta installationen av den nedladdade filen. När den är klar har du Movie Maker tillbaka. Men du har inget stöd från Microsoft.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här