Vi testar MSI Alpha 15, en prisvärd, multifunktionell gaminglaptop med imponerande prestanda. 

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

MSI fortsätter lansera nya bärbara datorer till attraktiva priser. Denna gång tittar vi närmare på Alpha 15 som i grunden är optimerad för gaming, men som tack vare sin generösa hårdvaruspecifikation även fungerar lika bra för de flesta typer av arbete eller olika former av underhållning.

Snabb skärm

Skärmen är en 15,6 tum IPS-modell med LED-baserad bakgrundsbelysning. Den jobbar med en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 pixel vilket är optimalt för spel, men vi hade gärna sett en högre upplösning. Vår modell är optimerad för AMD Freesync och har en uppdateringsfrekvens på 144 hertz. Skärmen är utrustad med integrerat ”bländskydd” för arbete/gaming i alla typer av omgivande ljus. MSI har lyckats mycket bra med färghantering och kontraster vilket kommer till sin fulla rätt både vid spelande men även när vi ser på filmer eller jobbar med bilder. 

Tyvärr har modellen inte någon integrerad Thunderbolt 3-lösning vilket gett ytterligare en dimension

Kraften under skalet kommer från AMD:s RX5500M, med fyra gigabyte dedikerat GDDR6-minne. Den hängivne användaren kan även ansluta två externa skärmar via chassits HDMI- och mDP-anslutningar. Chassit har även plats för en USB C-port och tre USB A-portar av version 3.2 Gen1. Tyvärr har modellen inte någon integrerad Thunderbolt 3-lösning vilket gett ytterligare en dimension sett till både externa skärmar och lagring. 

Nätverksport och snabb SD-läsare

I chassit, som mäter 35,8 x 24,8 x 2,8 centimeter ryms även separata ljud- och mikrofonanslutningar, en mycket snabb SD-kortläsare och en nätverksport baserad på Killers Ethernet E2600 som både skyddar och prioriterar nätverkstrafiken efter våra önskemål via det utmärkta gränssnittet Killer control center. Självklart kommer enheten även med integrerat trådlöst nätverk, men då modellen är AMD-baserad stannar detta vid version 5, då MSI valt att inte komplettera med ett separat Wi-Fi-chip, vilket gett en onödigt hög prislapp. Den trådlösa hanteringen är dock riktigt bra och vi har både god täckning och mycket snabb anslutning. 

En annan del vi imponerades av var ljudet. Enheten kan, mycket tack vare sin lite extra höjd, skapa en effektiv resonanslåda som både hörs och delvis känns och vi klarar oss många gånger på enbart de integrerade högtalarna. Men vill du ha ut det lilla extra är det ett headset som gäller och här har datorn stöd för Hi-Res-ljud med upp till 192 kilohertz, 24-bitars samplingshastighet.

Specialdesignat tangentbord

När vi kommer till hårdvaran i övrigt är vår modell försedd med en fyrkärnig AMD Ryzen 7 3750H-processor som kompletteras med 16 gigabyte DDR4-minne och en snabb PCIe NVMe-baserad SSD på 512 gigabyte. Tillsammans med MSI:s Dragon Gaming Center 2.0 kan vi verkligen optimera enhetens prestanda och krama ur varje uns av kraft som den kan leverera. I normala fall brukar detta innebära en värmeutveckling som är för hög och som i sin tur stryper processorn. Men tack vare en nyutvecklad kyllösning med totalt sju värmeavledare håller sig enheten sval även under maximal belastning. Tyvärr är ljudnivån i detta läge aningen för hög för att vi ska vara helt nöjda och det hade varit intressant ett se ytterligare värme-avledande interna lager för att först fördela värmen innan fläktarna drar igång för fullt.

Vi kan välja egna ljuslösningar, matcha tangenterna mot musik eller styra dem efter vår typ av spel

Tangentbordet är tillverkat och optimerat tillsammans med gaming-giganten Steelseries och erbjuder en integrerad RGB-belysning som vi kan skräddarsy per tangent via medföljande mjukvara. Vi kan välja egna ljuslösningar, matcha tangenterna mot musik eller styra dem efter vår typ av spel där de tangenter som oftast används tillsammans lyses upp med gemensamma färger. 

Men det mest intressanta med tangentbordet är att det faktiskt ger en lika bra känsla både när vi spelar och när vi jobbar med ett skönt gensvar från tangenterna och en tacksam slaglängd. Även pekplattan håller en hög kvalitet med god precision och snabb respons vid gestbaserat arbete. Hade vi fått önska något mer hade det varit en integrerad finger-avtrycksläsare för högre säkerhet. 

MSI Alpha 15 är en fullträff i prisklassen

Modellen har ett litiumjonbatteri på 51 wattimmar. Använder vi enheten för mer normalt skrivbordsarbete och surfning räcker detta i närmare sex timmar, men drar vi i gång spel dräneras det snabbt och i dessa lägen rekommenderas verkligen att du kör med tillhörande strömadapter konstant ansluten. 

Detta är sammanfattningsvis en mycket trevlig bärbar dator. Den kan självklart inte konkurrera med olika extrem-enheter, men detta är inte heller målsättningen, och sett till alla former av full-HD-lirande och arbete är det en smärre fullträff i prisklassen.

Tillverkare: MSI, www.msi.com

Cirkapris: 13 990 kr inkl. moms, 11 192 kr exkl. moms

ANNONS: Se aktuellt pris på Netonnet

Minne: 2 x 8 GB@2 666 MHz

Lagring: 512 GB PCIe

CPU: AMD Ryzen 7 3750H

Grafik: Radeon RX 5500M

Mått: 357,7 x 248 x 27,5 mm

Vikt: 2,3 kg

Skärm: 15,6 tum, FHD

Batteri: 51 Wh

MSI Alpha 15 – A3DDK-013NE
5 / 6 Betyg
13 990 krPris
För
Trevlig processor och bra grafik för klassen, snabb skärm, gott om anslutningar, bra LAN, snyggt och behagligt tangentbord, snabb SD-kortläsare.
Emot
Saknar stöd för Wi-Fi 6, vi hade gärna sett Thunderbolt 3 över Typ C-porten, aningen klent batteri, blir högljudd vid maximal belastning.
Rekommenderas till
Alpha 15 är en komplett gaminglösning för alla typer av full HD-spel som även kan extraknäcka som bärbar kontors-enhet.

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här