Fråga

Tack för alla goda tips jag under åren fått via Windowsexperten. På internet får man många tips men det är svårt att urskilja de som verkligen är serösa. Windowsexpertens svar är dock alltid seriösa och kunniga.

Här kommer mitt bekymmer: Jag brukar regelbundet göra en Windows USB-återställningsenhet på min dator, i syfte att underlätta reparation vid eventuella fel. För att ytterligare öka möjligheten att säkerställa en reparation, gjorde jag en spegling av hårddisken till en annan hårddisk med verktyget Minitool Shadowmaker.

Allt gick bra utan felmeddelanden. Jag kopplade ur den ordinarie hårddisken och startade med speglingsdisken. Windows startade normalt och alla program verkade fungera normalt.

Men, när jag försökte skapa en återställningsenhet, fungerade inte detta. Jag väljer alltid ”Säkerhetskopiera systemfiler till en återställningsenhet”. Fas 1 (datainsamling) genomförs problemfritt och slutar med val av USB-enhet.

Fas2 (skapande av återställningsenheten på USB). Den kör en stund (cirka 25 procent av hela förloppet) och avslutas mitt i med meddelandet ”Det går inte att skapa en återställningsenhet. Ett problem uppstod när återställningsenheten skapades”. Ingen ytterligare felspecificering.

Jag har granskat speglingsdiskens partitionering och jämfört med originaldiskens. Förutom partition 3 verkar allt lika. Partition 3 (liten, 500 megabyte) på originaldisken är dold och partition 3 på speglingsdisken verkar något mindre.

För säkerhets skull testade jag på en annan dator och resultatet blev exakt detsamma.

Varför blir inte disken som skapats vid spegling 100 procent spegel av originaldisken? Om man byter till en SSD-disk, måste ju all Windows-funktionalitet följa med.

Emanuel Ydrefors

Svar

Har du provat med ett annat USB-minne? För mig låter som om ditt minne är felaktigt.

Vad gäller din partition tror jag att det handlar om Windows dolda systempartition. Den kan variera lite i storlek. Jag antar att Shadowmaker vid spegling har anpassat dess storlek till vad den behöver vara. Eftersom du skriver att det går bra att starta med disken kan du nog förutsätta att den är okej.

Om du ändå är orolig kan du ju alltid storleksändra partitionen så att de blir identiska.

Föregående artikelTest: Huawei Matebook D14
Nästa artikelLibre Office krånglar
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här