Andra versionen av NZXT:s populära chassi bjuder på utökat utrymme, effektivare vattenkylning och ett kraftigare nätaggregat. H1 v2 är en riktigt bra liten datorlåda.


DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar
NZXT H1 v2
5 / 6 Betyg
4 199 krPris
För
Mycket lättarbetat chassi med kraftfullt nätaggregat och effektiv vattenkylning. Plats för större grafikkort och både dubbla USB 3 Typ-A samt USB 3.2 Gen 2 Typ-C. Snygg och tålig konstruktion med bra grundkylning, tio års garanti på nätaggregatet.
Emot
Lite hög prisbild, hade varit bra med i varje fall en 3,5 tums plats.
Rekommenderas till
Med NZXT H1 v2 kan du bygga en kraftfull gaming- eller arbetsrigg vilket gör modellen lämplig för de flesta byggen som inte kräver extrema mängder lagringsutrymme.

I början av 2020 testade och imponerades vi av NZXT:s H1-chassi som kombinerade nätaggregat och vattenkylning i ett slimmat, nydanande, tornformat. Nu, cirka två år senare är det äntligen dags för uppföljaren, kort och gott kallad H1 v2. Detta chassi har till det yttre nästa samma utseende men tack vare aningen generösare dimensioner och således även ökad volym har NZXT lyckats höja ribban för både hantering och framför allt användbarhet då vi nu kan bygga en fullkraftsrigg i miniformat.

Enkelt att jobba med – utan verktyg

Vi börjar med att kika på det yttre där modellen som nämnts har blivit aningen rymligare i alla led jämfört med första versionen. H1 v2 mäter 405 x 196 x 196 millimeter och väger 7,6 kilo vilket bara är mindre fysiska justeringar men som trots detta ger oss en så mycket mer komplett lösning. Precis som med första modellen kräver arbetet med H1 v2 egentligen inte några verktyg, alla större ingrepp kan utföras med bara händerna. Givetvis rekommendera vi att du använder en skruvmejsel för att fästa moderkort och CPU-kylare och det kan även vara värt att ha en tunn, lite längre tång för att fästa vissa anslutningar.

För att påbörja vårt arbete lyfter vi först bort de två huvudsidorna: en sida som består av ett rökfärgat tempererat glas och en sida som består av mängder av lufthål. Båda sidorna tas enkelt bort genom att ta handen från undersidan och försiktigt vika ut dem från chassit. När de är borta kan vi ta bort de sista sidorna och själva ovansidan som är sammansatta i ett U-format stycke. Innanför dessa finner vi en långsmal låda med alla skruvar och tillbehör som behövs.

Bättre vattenkylning och stöd för Gen 4-grafikkort

NZXT H1 v2 – chassits olika delar
NZXT H1 v2 har en mycket lättarbetad konstruktion med ett för formatet genröst utrymme där vi dessutom får ett uppgraderat riserkort för Gen 4-grafik.

Vad vi direkt ser och som markant förbättrats jämfört med version ett är dels att denna modell försetts med en PCIe Gen 4 riser-kabel som gör att vi kan dra nytta av senaste generationens grafikkort. Själva dragningen för kabeln har även optimerats och är både enklare att koppla in och har en stabilare konstruktion.

Nästa stora förbättring ser vi när vi kommer till enhetens integrerade slutna vattenkylning. Även denna har dels getts mer utrymme och har blivit lättare att montera samtidigt som radiatorn numera kyls av en 140 millimeters PWM-fläkt. Detta gör att vi nu kan köra de senaste Intel K-processorerna och även ha utrymme för en viss mängd överklockning, vilket inte var lämpligt i föregående modell.

Montera processorkylarens fäste innan moderkortet

Nu är det inte bara kylaren som förbättrats utan även installationen av moderkortet har blivit smidigare. Chassit har plats för ett mITX-moderkortkort, men innan vi installerar detta, vilket bara kräver de traditionella fyra skruvarna, så måste vi först montera korrekt bottenfäste till CPU-kylaren. För till skillnad från större chassin med en öppen undersida till CPU-hållaren måste denna monteras innan vi fäster kortet i chassit.

Men här vill vi direkt komma med ytterligare ett tips. Titta noga på var ditt moderkorts anslutningar är placerade. Anledningen till detta är att de kontakter som sitter på motsatta sidan till IO-panelen kommer att vara mycket svåråtkomliga när kortet väl är fastskruvat. Detta gör att det kan vara värt att fästa dessa kontakter innan kortet installeras. Som i vårt fall med ett Asus Z690 ROG-kort så sitter både USB-C och USB 3 samt kortets front-anslutningar på just denna sida.

NZXT v2 – vy från undersidan
Trots utökat format är det här fortfarande ett kompakt chassi. Sett underifrån ser vi den nya förbättrade vattenkylaren och den utökade platsen för ett bredare grafikkort.

Nu har NZXT delvis tänkt till och för att underlätta anslutning av frontpanelens anslutningar medföljer en liten adapter som vi kan fästa i moderkortet för att sedan ansluta denna till chassits kontakter när kortet är på plats.

Bättre anslutningar

När det kommer till frontanslutningar så finns även här nyheter. Chassit har dubbla USB 3.2 Gen 1 Typ A-anslutningar och en USB 3.2 Gen 2 Typ-C-port tillsammans med en 3,5 millimeters ljudport. Ser vi till övriga anslutningar och nyheter har H1 v2 fått ett nytt, kraftigare, nätaggregat på 750 watt som är 80 plus guld-klassificerat och kommer med hela tio års garanti.

Tack vare den högre effekten kan vi nu maximera grafikprestandan. En förbättring som underlättas av att utrymmet för grafikkortet utökats till att hantera kort som har måtten 324 x 58 millimeter. Till detta finns även plats för att installera två 2,5 tums-enheter.

LÄS OCKSÅ
Test: NZXT H510 Flow

En del vi inte med säkerhet kan utlova då vi inte har kvar första versionens chassi är att det upplevs som att den externa kabelhanteringen blivit smidigare. Med moderkortets IO-kort vinklad mot chassits botten och en strömanslutning som även den delvis är gömd undertill måste vi säga att det känns som att vi får mer utrymme att jobba med och att kunna vinkla dessa kablar för en enkel installation är värt oerhört mycket, framför allt om chassit ska stå på skrivbordet.

NZXT v2 – chassi med en dörr lutad mot utsidan
Chassit har en bra frontplacerad IO-panel och tack vare den smarta konstruktionen kan vi snabbt ta bort en sida om vi skulle behöva komma åt en kabel eller disk.

Vi byggde chassit kring Asus ROG Strix Z690-I Gaming WiFi-moderkort som utrustats med en Intel i9-12900K-processor, 32 GB DDR5, dubbla M.2-enheter och ett RTX3080-grafikkort. Systemet fick gå i burninläge under en natt där vi mätte både värmeutveckling och ljudnivå. Värmen blev aldrig något problem utan både CPU, GPU och systemet i sig höll sig inom godkända värden. Däremot märkte vi under de sessioner där grafiken belastades maximalt att fläktarna från detta kort blev lite väl högljudda. Detta beror på att fläktarna ligger mycket nära chassits kant. ”Bullret” upplevs inte like tydligt på dagtid med andra ljud runt omkring och skulle det ändå upplevas störande kan chassit ställas på golvet vilket för ljudkällan längre bort.

LÄS OCKSÅ: Fler chassitester från Datormagazin

Vi gillar verkligen NZXT v2, men det är lite synd att det inte finns plats för åtminstone en 3,5 tums-enhet. Dessutom är prisnivån på knappa 4200 kronor högsta laget. Men trots detta så måste vi säga att vi är extremt förtjusta i detta chassi.

SPECIFIKATIONER NZXT v2:

  • Tillverkare: NZXT, www.nzxt.com
  • Cirkapris:  4 199 kr inkl. moms, 3 359 kr exkl. moms
  • Mått: 405 x 196 x 196 mm
  • Vikt: 7,6 kg
  • CPU-kylare: Sluten vattenkylning med 140 mm PWM-fläkt
  • Maximalt grafikkort: 324 x 58 mm
  • Lagringsplatser: 2 st 2,5 tum
  • Nätaggregat: 750 watt 80+ Guld
  • Frontpanel: 2 st USB 3.2 Gen 1 Typ-A + 1 st USB 3.2 Gen 2 Typ-C + 3,5 mm audio
  • Sockelstöd: LGA 1700, 1200/115X samt AM4

priser presenteras av Pricerunner

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här