Kommande versioner av den Linux-baserade skrivbordsmiljön Linspire kommer att få översättningsverktyg mellan Opendocument- och Microsofts Open XML-format.

Linspire meddelar att man gör sällskap med bland andra Novell och Xandros som sedan tidigare samarbetar med Microsoft för att utveckla översättningsverktyg mellan Opendocument-formatet och Open XML. Opendocument är det dokumentformat som används i det öppna kontorsprogrampaketet Openoffice.org. Open XML är det dokumentformat som Microsoft vill ha upphöjt till ett öppet standardformat.

I samarbetet mellan Microsoft, Linspire och de andra Linux-distributörerna ska översättningsverktyg som gör det möjligt att öppna och arbeta med Open XML-dokument i Openoffice och att öppna och arbeta med Opendocument-formatet i Microsofts Office-program, utvecklas.

För att Linux ska kunna ta plats i datorer utanför serverhallarna krävs det att operativsystemet kan kommunicera och samarbeta med ett större och bredare skrivbordsekosystem, säger Linspire-chefen Kevin Carmony. Han menar att det är av yttersta vikt att Openoffice.org och Microsoft Office kan interagera.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här