För att skydda data som lagras i molnet från amerikanskt spionage erbjuder Bahnhof en garanti för att all information stannar inom Sveriges gränser.

Avslöjandena om att amerikanska NSA regelmässigt avlyssnar olika former av datalagring innebär att all molndata som lagras i USA och lyder under amerikansk lagstiftning kan vara utsatt. Det gäller såväl Facebook som Dropbox, Instagram, Google och andra tjänster.

Så fort ett datapaket passerar Sveriges gränser blir det ett öppet mål för en mängd olika säkerhetsmyndigheters spaning. Det handlar inte bara om NSA, även Försvarets Radioanstalt får plötsligt möjlighet att spana på din information, liksom alla länder informationen passerar igenom.

Bahnhof lanserar därför en märkning för garanterat nationell och garanterat säker lagring – ”Based in Sweden” – med en logotyp föreställande en rund sköld med en fiskgjuse som håller i ett magnetband. Fiskgjusen är unik för svensk fauna, enligt Bahnhof.

– Vi öppnar för alla tjänsteleverantörer i Sverige att ansluta sig. Kravet är att man garanterar att ingen trafik tar omvägen via ett annat land, och att all datalagring sker på servrar inom landets gränser, säger Jon Karlung, VD på Bahnhof.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här