Fråga

 

Jag har ett problem med att skärmen slocknar om jag inte sätter fläktarna på max från början. Datorn blir för varm, +60 grader. Jag har tre ingående fläktar och en ut, chassit är öppet på ovansidan.

Detta problem uppstår när jag arbetar med Corel Draw. Nätaggregatet är på 550 watt och moderkortet är ett M5a99 FX Pro R 2.0 med AMD FX-8360-processor. Jag har Asus Radeon R7 260x 2 Gb-grafikkort, två gånger fyra gigabyte Corsair Ven-minne och en Crucial BX100 SSD-disk på 250 gigabyte. Bildskärmen är en Benq XL 2420Z och operativsystemet är Windows 8.1.

Vad kan vara fel? Aggregatet för svagt eller dålig processorkylning? Den hade egen kylpasta från början, kanske behövs mer?

Arni

 

Svar

 

Det finns många tänkbara orsaker till överhettning. En är att det helt enkelt samlats så mycket damm att fläktarna inte längre klarar att göra sitt jobb. Då är det en rejäl storstädning som gäller.

Kan du avgöra om det är just processorn som blir för varm, eller om värmen kommer från någon annan komponent? Eftersom bildskärmen slocknar kan ju grafikkortet misstänkas. Och ännu mer så eftersom problemet uppträder när du använder ett grafikintensivt program. Kontrollera att fläktarna på kortet fungerar. Det är inte ovanligt att de havererar, med självklara problem som följd. Kontrollera i så fall om de går att byta, eller om du kan montera en vanlig chassifläkt så att den kyler grafikkortet.

Vad gäller processorns kylpasta bör den inte vara något problem om du inte har lossat processorfläkten. Har du gjort det kan det mycket väl vara en orsak till värmeproblem. Tvätta i så fall bort den gamla kylpastan och lägg på ny.

Kontrollera också fläktarnas placering rent generellt. Det räcker i allmänhet inte att bara kasta in en massa fläktar i lådan och tro att allt är frid och fröjd. De bör sitta så att luftflödet från insug till utsug passerar över så många varma komponenter som möjligt.

Föregående artikelProgramtips: Mozilla Seamonkey 2.33
Nästa artikelProgramtips: Bowpad 2.0.19
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här