Fråga

Jag använder sällan de inbyggda apparna i Windows 10, eftersom jag föredrar klassiska skrivbordsprogram. Finns det någon möjlighet att avinstallera dem, eller åtminstone dölja dem från startmenyn?

Habib

 

Svar

Att dölja dem från startmenyn är enkelt. Bara högerklicka och välj ”Ta bort från Start”. Vissa går till och med att avinstallera på samma sätt – högerklicka och välj Avinstallera. Detta gäller bara för de enklare Microsoft-apparna, som spel och liknande. Du får prova dig fram.

När det gäller de tyngre apparna som ingår i Windows är det värre och frågan är om du ska ge dig på det. De flesta av dem går att ta bort, men det är svårt att säga vilka effekter detta kan ge eller om de kanske kommer tillbaka vid en uppdatering.

De viktigaste apparna, som Edge och Cortana, kan du inte alls bli av med, men är du säker på att du vill ge dig på resten är proceduren lite knepig – det är inte bara att avinstallera på vanligt vis.

Högerklicka på startknappen och välj ”Kommandotolken (administratör)”. Skriv

powershell

Sedan är det ett och samma kommando med varierande appnamn du ska använda för att avinstallera de olika apparna. Observera att det lodräta strecket är en så kallad pipe, eller vertikalstreck på svenska. På ett svenskt tangentbord skrivs det med Alt Gr + <. Kommandot är:

Get-AppxPackage *appnamn* | Remove-AppxPackage

Ersätt det som står mellan stjärnorna enligt nedanstående lista:

3D Builder – 3dbuilder

Alarm & klocka – windowsalarms

Ekonomi – bingfinance

Film & TV – zunevideo

Foton – photos

Groove Musik – zunemusic

Kalender + E-post – windowscommunicationsapps

Kalkylatorn – windowscalculator

Kamera – windowscamera

Kartor – windowsmaps

Kom igång – getstarted

Kontakter – people

Microsoft Solitaire Collection – solitairecollection

Nyheter – bingnews

Onenote – onenote

Röstinspelaren – soundrecorder

Skaffa Office – officehub

Skype – skypeapp

Sport – bingsports

Store – windowsstore

Telefonassistenten – windowsphone

Väder – bingweather

Xbox – xboxapp

Skulle du ångra dig och vilja ha apparna tillbaka kan du återinstallera allihop med ett enda powershellkommando:

Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

 1. C:\Users\Per>powershell *windowscommunicationsapps* | Remove-AppxPackage
  ’Remove-AppxPackage’ is not recognized as an internal or external command,
  operable program or batch file.

  Hjälp! Vill ha bort allt onödigt MS skit/kosmetika som hindrar mig i mitt arbete. Som synes fungerade det inte, jag kör W10Pro
  Hälsningar och TIA
  Per T. prenumerant sedan tidernas begynnelse (nästan)

 2. Förlåt! Så här skulle det se ut och det fungerade:
  C:\Users\Per>powershell
  Windows PowerShell
  Copyright (C) 2016 Microsoft Corporation. All rights reserved.

  PS C:\Users\Per> Get-AppxPackage *windowscommunicationsapps* | Remove-AppxPackage
  PS C:\Users\Per>

  Sedan gäller det ”bara” att få till när jag klickar på ett ”skicka e-post till” på en nätplats att mitt G-mail kommer upp med till-adressen ifylld. Det skulle även ha varit bra om jag väljer att sända en bild från min dator till en e-postadress e-postadress att min web-mail via Gmail öppnas i ”nytt meddelande”.
  OBS jag har avinstallerat Office som följde med den nya datorn.

 3. Jag håller på att avinstallera själva ordet ”app” för det har inget med Windows att göra. App kommer från Appstore som från början hette AppleStore. Apples körbara filer heter xxx.app. Numera är en ”app” allt som går att trycka på så att något blingar till. På Windowska heter det ”Program”, länkar heter ”länkar” och knappar heter ”knappar”.
  Märks det att jag är lite sur på ordet ”app”?

  • Ja, det märks… 😉 Jag har också ogillat både det ordet och många andra nyord, men har lärt mig att man tyvärr måste acceptera och hänga med.

   Ordet app kommer för övrigt inte alls från ordet ”Apple”, utan från ”applikation”. Det avser numera ett program i en telefon, eller i Windowsvärlden ett litet program som kan köras på alla Windowsplattformar – inte länkar, knappar eller saker som blingar. ”Windowska” måste väl ändå definieras av Microsoft, inte av dig…? Program som bara fungerar i Windows skrivbordsmiljö kallas fortfarande ”program”.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här