Fråga

Jag har en gammal Compaq Elitebook 2540p. För ett antal år sedan satte jag in en Intel 250 gigabyte SSD efter att ha läst ert test då.

Nu behövde jag mer lagringskapacitet och efter att ha läst ert SSD-test i nummer 11/2016 köpte jag en Samsung 850, 500 gigabyte. (Den kostade nu cirka 1 900 kronor i stället för de 1 450 kronor ni då listat – kanske ökar priserna på de produkter ni rekommenderar…)

Jag blev fundersam till den adapter som disken ska anslutas till under kloningen (enligt medföljande bruksanvisning) och skickade en fråga till minnessupporten på Samsung.
Då visade det sig följande (som jag uppfattat deras svar):

1. Den medföljande installationsanvisningen är komplett och totalt fel. Det fungerar inte om SSD-disken ansluts till en USB-port. I varje fall kommer inte deras automatiska kloningsverktyg att fungera och det är även tveksamt om disken kommer att hittas över huvud taget när den ansluts genom en adapter till en USB-port.

2. Den enda adapter som kan få användas är den egna adapter som Samsung har i sitt ”Desktop Kit”. Men detta är inte tillgängligt på öppna marknaden och (i varje fall säljs inte adaptern löst).

3. Samsungsupporten påminner flera gånger om att detta är en SATA III-disk, så jag uppfattar att det är grundorsaken till problemen ovan. Då blir jag ytterligare lite mer orolig. Jag tror nämligen inte min dator är utrustad med SATA III, men jag har utgått från att jag kan använda denna SSD med den hastighet som mina SATA-anslutningar medger. I ert test ger ni inte heller några indikationer på att disken skulle ha några problem om den ansluts till en SATA I-buss (utom då möjligen att det måste vara SATA III för att få max hastighet.)

Jag har försökt att få svar på hur deras adapter skiljer sig från alla andra- men har inte fått något svar. Jag har försökt att få svar på vad som skiljer deras disk från andra SATA-diskar – men bara fått svaret att ”det är en SATA III SSD”.

Jag är mycket nyfiken på hur det kan fungera som Samsung påstår. Finns det fysiska orsaker (vad skiljer Samsungs adapter från alla andra)? Drivs Samsungs SSD på något unikt sätt? eller är deras påstående generellt tillämpbara på alla SATA III SSD (de varnar inte för att det skulle vara några problem med att ansluta nuvarande HD (utan att de vet något om vilken det är) till en USB-adapter. Jag har nu en 250 gigabytes Intel SSD.)

För egen del är min plan nu att boota från den interna disken, ansluten till en USB-adapter, med Samsungs SSD ansluten internt (enligt deras rekommendation) och sedan att klona min SSD den vägen, med Samsungs kloningsverktyg. Tror ni det kommer att fungera?

Lennart

 

Svar

SATA III är bakåtkompatibelt med tidigare varianter, men ger som du säger då den lägre hastigheten. Samsung verkar vara ute och cykla även på andra punkter. Jag antar att den mjukvara du talar om är deras One-stop Install Navigator?

Jag har inte koll på hur denna fungerar, men att den skulle kräva någon specialadapter låter otroligt. Du verkar ju ha en adapter för anslutning av SATA-diskar till USB? Koppla in och prova! Det kan ju inte mer än inte fungera.

I det fallet är det bara att prova någon annan kloningsmjukvara. Jag rekommenderar Macrium Reflect Free, som du hittar här: www.macrium.com/reflectfree.aspx. Med den kommer du garanterat att kunna klona din befintliga disk till den nya.

Byt diskarna först när du är klar. Din idé om att starta från den gamla disken med USB-anslutning kommer inte att fungera, eftersom Windows inte kan startas från USB-enheter.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Sticky Password 8.0.9.41
Nästa artikelCorsairs snabbaste SSD
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

4 KOMMENTARER

        • Ja, detta gäller den andra av länkarna ovan. Jag är ganska säker på att det bryter mot licensvillkoren och inte är sanktionerat av Microsoft. Hur som helst är det inte applicerbart på frågeställarens problem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här