Fråga

För några månader sedan uppgraderade jag en Windows 8 dator till Windows 10. Den hade dels en SSD för program och en vanlig hårddisk för dokument. Jag hade konfigurerat den så att Mina dokument , Mina bilder med mera låg på den vanliga hårddisken.

Under uppgraderingen konfigurerade Windows nya sådana mappar på C-disken. Jag försökte flytta mapparna till den vanliga hårddisken. Det resulterade i att jag hade två mappar för mina dokument och de andra systemmapparna. För att göra en lång historia kort slutade det med att jag skapade en ny person och raderade den gamla.

Nu ska jag uppgradera en Windows 7-dator och vill inte råka ut för samma problem. Helst vill jag inte göra en nyinstallation av Windows 10. I och för sig inget omöjligt men det tar en massa tid som jag hellre lägger på annat.

Lennart Berlin

Svar

En vanlig orsak till att det blir dubbla mappar är dåligt skrivna program som sparar sina filer i sökvägen C:\Users\%user%\Documents i stället för i %UserProfile%\Documents. Eftersom mappen inte existerar skapas den vid sparandet. En uppgradering borde inte ge den effekten, men man kan ju aldrig vara riktigt säker med Windows…

Hur som helst är lösningen den samma och det krävs inte att du skapar en ny användare. Vad du ska göra är helt enkelt att återställa systemmappen till sin standardplats på C. De två slås då ihop till en. Sedan kan du flytta den till D igen.

Säkerhetskopiera först allt som finns i aktuell mapp på D. Det behövs nog inte egentligen, men garanterar att du inte blir av med något. Högerklicka sedan på den faktiska mappen och välj Egenskaper. På fliken Plats, klicka på ”Återställ standardvärden”.

När mappen är tillbaka på C-disken, använd samma flik för att flytta den igen. Gör om proceduren för alla drabbade mappar.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här