Fråga

Jag använder i dag Norton Internet Security och tycker att det fungerar bra. Den lokala datorbutiken avråder alla sina kunder från att använda Norton, eftersom det tydligen tar stor kraft från datorn.

Jag upplever inte att datorn blev segare när jag gick från Kaspersky till Norton. De föreslår att man ska använda Bullguard eller Eset. Vad har ni för erfarenhet av dem eller vad rekommenderar ni. Som amatör blir man villrådig.

Stig Humör

Svar

Det är väl minst tio år sedan Norton hade problemet att belasta datorn hårdare än de flesta andra säkerhetsprogram. Det omdömet ville Symantec naturligtvis inte ha, så det åtgärdades. I dag upplever jag inte att Norton slöar ned datorn mer än något annat säkerhetsprogram.

Jag använder själv Norton utan problem. Kanske din datorbutik lever kvar i forntiden?

 

 

Föregående artikelLångsam avstängning
Nästa artikelSmutsig hårddisk
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

7 KOMMENTARER

 1. Har själv använt Norton™ i 6 år. Nu senast har jag Norton™ Security Premium (10 användare) och NSP funkar kanonbra med mycket liten belastning.
  PS
  Det är oftare billigare att köpa en ny licens på Symantec.se än att uppdatera befintlig licens.

 2. Alla säkerhetsprogram tar lite resurser. Men numera är de mycket resurssnåla.
  Kör själv Norton och det belastar datorn väldigt lite. Som Reuterswärd har skrivit så är det ca 10 år sedan Norton gjorde en dator seg. Så jag tycker nog att du kanske borde byta din lokala datorbutik. De verkar inte hänga med i utvecklingen.

  Idag är även säkerhetsprogrammen relativt billiga. Kostar en 7-900 om året men då kan man ofta installera dem på fem enheter. Var mycket dyrare förr.

    • Tidningen ges ut till innevånarna i kommunen och handlar om allt som händer i kommunen, tex. handel, arbete, vård. En spalt handlar om datafrågor. senast togs frågan upp om anti-virus program. Komentaren angående Norton löd, (Ett ganska känt program är Norton Security som är något ökänt av it-tekniker och användare för att äta upp datorns kraft)

 3. Använder numera Linux, men använde Norton när jag hade Windows. Anledningen var att det för något år sedan var just Norton som använde minst resurser och toppade tester på bra skydd. Kanske ändrar det sig med tiden, men jag var nöjd med programmet.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här