Googles strid mot HTTP

Chrome https. Bild: Fabio Lanari, GNU Free Documentation License,

Google går vidare i kampen för ett säkrare internet med mer HTTPS-sidor.

Google Search Console har börjat skicka meddelanden till webbplatser som ännu inte har migrerats till HTTPS. Version 62 av Chrome, som kommer i oktober, ska markera HTTP-sidor som ”NOT SECURE” om de innehåller någon form av inmatningsformulär. Alla HTTP-sidor i inkognitoläge kommer också att utlösa varningen. Redan sedan januari varnas vid all lösenordsöverföring och kreditkortsanvändning.

– Vi planerar att så småningom märka alla HTTP-sidor som oskyddade och ändra HTTP-säkerhetsindikatorn till den röda triangeln som vi använder för bruten HTTPS, säger Emily Schechter på Chrome Security Team.

Påtryckningarna från många håll, inte bara Google, har lett till att andelen sidladdningar över HTTPS nu är närmare 60 procent enligt Firefox Telemetry.

 

 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

1 kommentar

Vore bättre om Google rättar till sin sökmotor, som ger lurendrejare topp placeringar, med fejkade och stulna texter från andras webbsidor, och som inte gör något åt blufferiet

Kommentera

*

Liknande artiklar