Fråga

Jag har ett problem med att få skrivarna att fungera över nätverket. Jag har två skrivare. En är en Brother HL2207DW, den har nätverksanslutning (plus USB-anslutning till dator nummer ett). Den andra är en HP 1220c A3-skrivare. Den har USB som är kopplad till dator nummer ett.

Datorerna använder Windows 10.Routern är en Tilgin från Bahnhof, denna har två stycken USB-anslutningar. Jag kan se skrivarna i Utforskaren. Försöker jag skriva ut finns dokumentet i skrivarhanteraren. När jag klickar på skrivaren visas den som pausad. Måste jag ha en skrivarserver typ D-Link för att få det att fungera? I så fall en till varje skrivare?

Jag hoppas att ni kan göra en artikel hur man kan få skrivarna att fungera över nätverket. Det går bra att skriva ut genom den ena datorn. Men det betyder att den måste stå på.

Prenumerant från början

Karl-Gustav Henriksson

Svar

Brotherskrivaren borde inte vara något problem, eftersom det är en nätverksskrivare. Problemet är kanske att du har den ansluten både via nätverket och via USB. Ta bort USB-anslutningen, så ska du kunna nå den från alla datorer i nätverket.

Om den är korrekt ansluten till nätverket, men ändå inte hittas av alla datorer, öppna ”Enheter och skrivare” i Kontrollpanelen på aktuell dator. Väl ”Lägg till en skrivare”. Windows söker efter skrivare och om ingen hittas kan du välja ”Skrivaren jag vill använda finns inte med i listan”. Du kan då lägga till skrivaren exempelvis med sitt namn i nätverket, men allra bäst är att använda dess IP-adress. Installera drivrutiner om det behövs.

Din HP-skrivare är inte en nätverksskrivare och behöver således anslutning till nätverket på något annat vis. Att ha den ansluten till en dator, som du gör, och dela ut den fungerar utmärkt, men kräver alldeles riktigt att den datorn är igång.

Om detta är ett problem behövs en skrivarserver. USB-portarna i din Tilgin-router har vad jag kan hitta inte stöd för anslutning av skrivare. Du kan byta ut routern mot en annan som har sådant stöd, men om du är nöjd med routern i övrigt finns det billigare lösningar. Du kanske har en NAS med stöd för skrivaranslutning?

Annars finns den billigaste fristående skrivarservern jag kan hitta hos Kjell & Company för 400 kronor.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här